V: Kommunebesparelser kan også gå til skattelettelser

Skrevet af admin

28/01/2016

Dagens topnyheder

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tager forskud på glæderne, når han i et angreb på Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), skriver, at de omstridte besparelser kaldet "omprioriteringsbidrag" er en omfordeling fra rige kommuner til fattige.

Det ligger nemlig ikke fast endnu, hvad besparelserne i 2017 skal gå til, fastslår Venstres finansordfører, Jacob Jensen.

- Der er ikke taget stilling til, hvad omprioriteringsbidraget skal gå til i 2017, siger han.

- Thulesen Dahl kan selvfølgelig have et ønske om, hvordan det skal ske, men det er der ikke lavet nogen aftale om.

Debatten er opstået, efter at Frank Jensen har meldt ud, at han nægter at finde de pålagte besparelser i 2017. Kristian Thulesen Dahl kalder det "selvtilstrækkeligt" med henvisning til, at Københavns Kommune hører til blandt de bedre stillede i landet.

- Det såkaldte omprioriteringsbidrag er jo en omfordeling mellem kommuner, så der kan komme en bedre ældrepleje og børnepasning i de kommuner, hvor økonomien virkelig er trængt, skriver DF-formanden på Facebook.

Men faktisk er Dansk Folkeparti alene i blå blok om at kræve, at omprioriteringsbidraget sendes tilbage til de mest trængte kommuner. Liberal Alliance mener, at det skal gå til skattelettelser, mens Venstre ikke har lagt sig fast på noget endnu, siger Jacob Jensen.

- Omprioriteringsbidraget kan både gå til at målrette service eller til skattelettelser, som det har været oppe i debatten, siger Jacob Jensen.

- Det er ikke så afgørende, at den ene krone fra omprioriteringsbidraget ikke må gå til skattelettelser, men det må andre penge fra andre reformer godt. Det er et samlet hele.

Når det er sagt, er Jacob Jensen helt enig med Kristian Thulesen Dahl i, at der er grund til at kritisere Frank Jensen for ikke at ville levere de besparelser, regeringen kræver.

- At lige præcis Frank Jensen kritiserer det her omprioriteringsbidrag i et år, hvor man de facto i kommunerne får flere penge, understreger for mig, at det ikke er en bekymring for kommunens økonomi, men snarere et politisk ærinde, for eksempel en kickstart af hans genvalgskampagne, siger Jacob Jensen.

/ritzau/