V: Nej til halal-slagtning i Danmark uden bedøvelse

Det er Venstres dyrevelfærdsordfører Elring Bonnesen fra Broby på Fyn, der nu fortsætter debatten om halal-slagtning i Danmark.

Det gør han i dette indlæg, hvor han kræver stop for halal-slagtning uden bedøvelse.

Erling Bonnesen mener halal-slagtning uden bedøvelse er dyrplageri, og det vil han ikke acceptere.

- Ægte halalslagtning uden bedøvelse er dyrplageri. Det er tilladt i Danmark. Det bør stoppes. Her i Danmark har den brede opfattelse været, at alle dyr der slagtes i Danmark først skal bedøves, så der ikke er problemer med dyrevelfærden. Sådan bør det fortsat være, mener han.

- Hidtil har der været henvist til en aftale med danske slagterier om, at alle dyr skulle bedøves først. Nu viser det sig imidlertid, at fødevareministeren tilsyneladende har udstedt en ny bekendtgørelse, der tillader halalslagtning uden forudgående bedøvelse med henvisning til bl.a. islamiske traditioner. Så må vi træde i karakter og sige fra. Slagtning af dyr uden forudgående bedøvelse og hvor dyrene iflg. det beskrevne også helst skal spændes fast og have hovedet drejet i en bestemt retning, inden halspulsåren skæres over. Så der det gået over stregen. Så er det dyrplageri. Det vil vi ikke have i Danmark. Det skal ikke være fremmede religiøse krav, der skal diktere slagtemetoderne. Der skal tages hensyn til dyrevelfærden og derfor bedøvelse før slagtning, fastslår Erling Bonnesen.

Han vil derfor nu bede fødevareminister Mette Gjerskov redegøre for hvordan man i Danmark og EU sikrer, at dyr skal bedøves før slagtning.

Erling Bonnesen kræver samtidig, at forbrugerne skal kunne sige nej tak til halal-slagtet kød.

- Forbrugerne bestemmer. De har krav på at vide hvad der er i pakkerne når man handler ind. Religion skal hverken halvt eller helt skjult bestemme hvad der havner i indkøbskurven. Et berømt udtryk siger: ”Skæg for sig og snot sig”. Det kan man passende bruge her. Religion for sig, dyrevelfærd først og forbrugerne skal også kunne sige Nej-Tak ! til halalkød, også selv om dyret er bedøvet først, som det hidtil har været. Det kan klares ved mærkning af pakkerne. Jeg opfordrer fødevarevirksomhederne til at gå videre af den vej og sikre mærkning, så forbrugerne selvstændigt kan tage stilling til om de vil have halalslagtet kød eller vælge det fra når man står ved køledisken, uanset om man nu vil vælge kylling, bøf eller andre fødevarer. Forbrugernes eget frie valg skal sikres, mener Venstre-politikeren.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Dagens Gossip