V: Novos flyttetanker ud af Danmark er stærkt bekymrende

Skrevet af admin

22/05/2015

Dagens topnyheder

Venstre skeler med en bekymret mine til meldingen fra medicinalvirksomheden Novo Nordisk, der til Børsen siger, at selskabet overvejer at lægge kommende projekter i udlandet som følge af ingeniørmangel i Danmark.

Novo Nordisk har i dag 100 ledige ingeniørstillinger, som selskabet ikke kan få besat, og i de kommende 10 år ser manglen på ingeniører kun ud til at vokse. Derfor tænker selskabet på muligheden for at rykke fremtidige produktioner til udlandet i jagten på kvalificeret arbejdskraft.

- Vi er stærkt bekymret, når Novo sender den slags signaler, men vi glæder os over, at de lige har lavet en milliardinvestering i Kalundborg, hvilket kan give en indikation af, at de fortsat har i tankerne at blive i Danmark, siger uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen (V).

Ifølge Børsen viser en fremskrivning foretaget af Dansk Industri og ingeniørforeningen IDA for Engineer The Future, at der i 2025 vil mangle næsten 10.000 ingeniører herhjemme.

Esben Lunde Larsen peger på, at en gymnasiereform med bedre studiekombinationer kan blive en del af løsningen. Derudover skal der være en bedre overgang mellem erhvervsuddannelser og diplom-ingeniøruddannelser, mener Venstre.

- Endelig skal DTU (Danmarks Tekniske Universitet, red.) og Aalborg Universitet øge deres optag i tæt dialog med det aftagerpanel, de har, så man ikke får uddannet for mange, men det niveau, der skal til, siger Esben Lunde Larsen.

Fremskrivningen viser samtidig, at der i 2025 vil mangle over 4000 naturvidenskabelige kandidater.

/ritzau/