V og DF kræver undersøgelse af ministers håndtering af randzoner

»Den her sag er efterhånden et skoleeksempel på dårlig lovgivning, og nu har vi har haft mange samråd, hvor Fødevareministeren har sagt, at landmændene nok skal få kompensation, og nu viser det sig, at nogle landbrug alligevel ikke kan få kompensation,« siger René Christensen og tilføjer:

»Vi skal have fundet ud af, om det rent faktisk forholder sig sådan. I så fald mener jeg ikke, at vi kan gennemføre lovgivningen. Derfor vil jeg bede om at få sat en uvildig undersøgelse af ministerens håndtering i gang, når vi i Fødevareudvalget mødes torsdag.«

I flere omgange har Mette Gjerskov henvist til et EU-dokument, som skulle garantere, at alle landmænd vil blive kompenseret af EU for at undlade dyrkning i de efterhånden omstridte randzoner, når først vandplanerne er helt på plads. Men under det seneste samråd i Fødevareudvalget kom det frem, at 10-20 store landbrug givetvis vil gå glip af kompensation for samlet set 600.000-700.000 kroner, fordi de rammer det såkaldte støtteloft.

EU-dokumentet er imidlertid ikke en garanti, har det vist sig, og dermed kan Fødevareministerens garanti for kompensation fra EU til alle de danske landmænd hænge i en tynd tråd. Og det fik tirsdag interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug til at indikere, at ministeren har løjet.

»Tilliden til ministeren skal jo gerne være til stede, men der bliver ved med at dukke sager op. Jeg mener, at debatten og forvirringen omkring den her lov har nået et niveau, hvor vi bliver nødt til at få en uvildig instans til at kigge på sagen,« siger René Christensen, som bliver støttet af Venstre i sin opfordring:

»Vi skal helt til bunds i det her, så vi kan sikre, at landmænd og lodsejere får den kompensation, de er blevet lovet. Fødevareministeren har krampagtigt holdt fast i randzoneloven, selv om der tilsyneladende ikke er sikkerhed for kompensation. Så vi skal have fundet ud af, om Mette Gjerskov bare har bundet os en historie på ærmet,« siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V).

Dagens Gossip