V og K: Flygtninge snyder med penge til hjemsendelse

Skrevet af admin

21/11/2015

Dagens topnyheder

129.430 kroner.

Så mange af skatteydernes penge kan flygtninge og udlændinge få med sig, hvis de vælger at vende tilbage og starte et nyt liv i deres hjemland.

Samtidig tilbyder staten også at give tilskud til rejseudgifter, transport af ejendele, sygeforsikring og medicin, så man kan klare sig i det første år.

Men selvom nogle hundrede flygtninge og udlændinge årligt siger ja til det tilbud, så vender en del af dem stik i mod intentionen alligevel tilbage til Danmark, hvor nogle af dem kommer på offentlig forsørgelse.

Det har både udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og De Konservatives integrationsordfører Naser Khader kendskab til.

Som del af de igangværende forhandlinger om regeringens 34 udlændingestramninger foreslår De Konservative som et ekstra punkt, at reglerne skærpes, så man skal betale beløbet tilbage, hvis man rejser til Danmark igen.

- På det seneste har der været en hel del snyd og svindel med den ordningen om repatriering. Folk får et beløb for at vende hjem og blive der. Men nogle bruger pengene og vender så kort tid efter tilbage til Danmark og får offentlige ydelser.

- Vi ønsker, at hvis man kommer tilbage til Danmark, så skal man betale beløbet tilbage. Måske skal vi også se på, om beløbet skal forhøjes, men så til gengæld tage opholdstilladelsen fra folk, så de ikke har en fortrydelsesperiode, siger Naser Khader.

Inger Støjberg kalder Khaders forslag for "ren fornuft":

- Vi er ved at kigge på, hvilke muligheder, vi har. Men det er klart, at der er ikke nogen, der kan have et ønske om at sende penge med en udlændinge, som vil genopbygge sin tilværelse i hjemlandet, og så se vedkommende tilbage til Danmark uden at betale pengene tilbage. Så det er ren og skær fornuft, siger Inger Støjberg.

Spørgsmål: Du taler for, at man skal betale pengene tilbage, men kan man det komme på tale at tage opholdstilladelsen fra folk, så de ikke kan vende tilbage til Danmark?

- Vi kigger på, hvilke muligheder der er, men i hvert fald vil det være helt på sin plads, at man skal betale pengene tilbage til den danske stat, siger Inger Støjberg.

En af årsagerne til problemet er tilsyneladende, at det er staten, som udbetaler repatrieringspengene, men det er kommunerne, som behandler sagerne. De to systemer får tilsyneladende ikke talt ordentligt sammen i dag.

- Nogle få bliver i hjemlandet, men der er også nogle, som spekulerer i det. De tager til hjemlandet en måneds tid og bruger pengene, og vender så tilbage til Danmark, hvor der ikke er nogen, der kræver pengene tilbage, siger Naser Khader.

Han oplyser, at han selv har fået henvendelser fra sagsbehandlere og borgere, som har oplevet snyd med repatriering. Alene i Aarhus-området har der været otte konkrete sager, mens der er mellem 10 og 20 sager i Københavns Kommune, siger Khader:

- Jeg har en helt konkret sag fra Østjylland, hvor en person sammen med sin familie fik tusinder af kroner for at rejse til hjemlandet. De vente tilbage til Danmark og et par dage efter fik hele familien offentlige ydelser igen, siger Khader.

/ritzau/