V og K vil se danske F-16-fly i Afghanistan

Mens de danske kampsoldater er ved at forlade Afghanistan, så kan danske jagerpiloter godt gøre sig klar til at blive sendt den anden vej.

I hvert fald hvis det står til Venstre og De Konservative, som vil have truffet en beslutning hurtigst muligt om at sende danske F-16-fly til Afghanistan.

- Vi har stadig den klare holdning, at vi skal bidrage med F-16-fly, fastslår Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, og fortsætter:

- Vi har hele tiden sagt, at vi ikke vil efterlade den afghanske befolkning og regering uden mulighed for at tage vare på egen sikkerhed.

- Nu har man gjort meget store fremskridt, så afghanerne kan overtage ansvaret på landjorden, men der er fortsat store udfordringer med luftovervågning og kampkraft fra luften. Derfor skal vi selvfølgelig være behjælpelige med at yde den hjælp.

Da partierne bag den danske indsats i Afghanistan i januar enedes om en ny Afghanistanplan, blev det skrevet ind, at der "i midten af 2013" skal træffes beslutning om, hvorvidt der skal danske kampfly på vingerne over landet.

Venstre og De Konservative har løbende presset på for at få regeringen til at tage hul på forhandlingerne, og nu har partierne fået besked om, at der vil blive indkaldt til et møde umiddelbart efter sommerferien.

- Vi har været ved at miste tålmodigheden med regeringen, for der er behov for at få truffet en beslutning hurtigst muligt.

- Når vi nu trækker mange soldater hjem, har de tilbageværende soldater ikke den samme beskyttelse. Derfor er det afgørende, at der er god flystøtte, hvis de skulle komme i problemer, siger De Konservatives forsvarsordfører, Lene Espersen.

Hun mener, at det vil være oplagt at sende fire aktive F-16-fly plus to reservefly af sted med base i enten Kandahar eller i Camp Bastion, hvor de øvrige danske soldater har base.

Både Lene Espersen og Troels Lund Poulsen ser positivt på muligheden for at få regeringens opbakning til udsendelsen af danske kampfly.

- Vi har nogle meget dygtige kamppiloter, som har gjort det fantastisk flot i Libyen og andre steder, og som er meget værdsat internationalt. Samtidig er der tale om en efterspurgt kapacitet i Afghanistan.

- Derfor er det også min forventning, at vi efter sommerferien kommer til at træffe en beslutning, hvor kampflyene bliver udsendt i løbet af 2014, siger Troels Lund Poulsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip