V om bandeudspil: Et lille skridt i rigtig retning

Regeringen bevæger sig i den rigtige retning, men kunne godt have taget større skridt med dens bandeudspil, som justitsminister Morten Bødskov (S) fremlagde tirsdag.

Det mener Venstres Jan E. Jørgensen, der især hæfter sig ved, at der er tale om mindre strafskærpelser fra regeringens side.

- Vi synes, at det er for lidt. Der skal noget mere til, siger Jørgensen og henviser især til udspillet om, at bandemedlemmer fremover skal kunne fængsles i 40 dage frem for blot 15, hvis vedkommende for tredje gang tages med en kniv på sig i det offentlige rum.

- Jeg ved ikke, hvor mange Bandidos-rocker eller HA'er eller indvandrer, der for alvor ryster i bukserne med udsigten til at komme ind og sidde i 40 dage.

- Så der havde vi gerne set, at man virkelig havde sagt, at det udløser en markant ekstra straf, siger Venstreordføreren.

Og i Dansk Folkeparti efterlyser man hårdere tiltag fra regeringen.

- Regeringens tiltag er for små.

- Skærpelsen af våbenloven er fornuftig, men hvorfor skal man først straffes med 40 dages fængsel tredje gang, man har en ulovlig kniv med i nattelivet? spørger retsordfører Peter Skaarup (DF), der gerne havde set et udspil fra regeringen tidligere.

I Liberal Alliance synes man heller ikke, at regeringen går langt nok i forhold til at skærpe straffen over for bandemedlemmer.

Og der overser justitsministeren ifølge LA's politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, en ellers vigtig grundsten i kampen mod bandekriminalitet.

- Det vigtigste er at få bande- og rockermedlemmerne bag lås og slå. Godt, at regeringen vil udbrede ekstrastraffen til bandekriminelle lidt mere. Men det er ikke nok.

- De kriminelle bandemedlemmer skal væk fra gaderne, siger Ammitzbøll.

Regeringens bandeudspil indeholder både tiltag om hårdere straffe og skærpede rettigheder for udgang og prøveløsladelse til fængslede bande- og rockermedlemmer.

Derudover lægges der også op til at give de involverede myndigheder - herunder kommunerne - flere værktøjer til at forebygge bandekriminalitet.

Der er dog ingen nye lovgivningstiltag mod etableringen af rockerborge i villakvarterer, fordi det vil kollidere med grundloven, forklarede justitsminister Morten Bødskov tidligere tirsdag.

/ritzau/

Dagens Gossip