V: Optag via særlig kvote vil stigmatisere studerende

Det vil hverken være socialt eller læringsmæssigt populært, hvis man opretter et særligt system til optag af studerende fra uddannelsesfremmede hjem.

Sådan lyder det fra Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Jakob Engel-Schmidt.

Det foreslår SF's Jacob Mark ellers, efter at en ny SFI-undersøgelse viser, at forældrenes uddannelsesniveau ikke falder drastisk mellem kvote 1 og kvote 2, som det burde, hvis der skulle være en socialt udlignende effekt.

- Jeg tror, man risikerer en social stigmatisering, hvis man opretter en kategori, som kun er for mennesker med en social lav mobilitet.

Det er selvfølgelig ærgerligt, at kvote 2 ikke øger den sociale mobilitet, som undersøgelsen viser, mener Jakob Engel-Schmidt. Men det er langt tidligere, man bør gribe ind og ikke ved at oprette en særlig kvote.

- Jeg synes, det er vigtigt, at de videregående uddannelser er for alle. Samtidig ligger vi i Venstre vægt på, at man har de kompetencer, der skal til for at gennemføre.

- SFI skriver i deres rapport, at hvis man gerne vil gøre noget for at øge den sociale mobilitet, så skal det allerede være i børnehaven eller i folkeskolen. Det er der, vi skal fokusere.

Men Jakob Engel-Schmidt er åben for forslag.

- Jeg er meget interesseret i at høre fra uddannelsesinstitutioner, om de har nogle gode forslag til, at alle har den nødvendige adgang til uddannelser i Danmark, siger ordføreren.

For i virkeligheden er det jo op til uddannelsesinstitutionerne selv.

- Det er vigtigt at huske på, at det ikke er os, der sætter adgangskriterierne for eksempelvis statskundskab, sociologi eller pædagoguddannelsen. Det er uddannelsesinstitutionerne, der uddanner folk.

- Og det er dem, vi skal lytte til, når vi tager en dialog om, hvad der er relevante optagelseskriterier.

/ritzau/

Dagens Gossip