V-politiker: Meget lidt kontrol med dansk efterretning

Skrevet af admin

14/11/2013

Dagens topnyheder

Der er meget, meget lidt kontrol med de danske efterretningstjenester, og hvordan de udfører deres arbejde.

Det siger folketingsmedlem Karsten Lauritzen (V) torsdag aften ved en høring i Europaparlamentet, og han bringer dermed kritikken af den danske regerings håndtering af de seneste seks måneders aflytningsskandaler til Bruxelles.

- Regeringen i Danmark har ikke foretaget sig noget nævneværdigt. Der er ikke iværksat undersøgelser eller tilsvarende, siger han til sine europæiske kolleger.

Lauritzen er indkaldt i kraft af sin plads i Folketingets retsudvalg for at forklare, hvad man i Danmark gør for at kontrollere overvågningen af borgerne.

Høringen i EU-Parlamentets borgerrettighedsudvalg kommer som led i en lang høringsserie, der er sat i værk i kølvandet på en række afsløringer fra den amerikanske efterretnings-afhopper, Edward Snowden.

Karsten Lauritzen henviser til, at der sidste år - inden afsløringerne rullede - blev vedtaget en lov, som for første gang definerede lovgrundlaget under de danske efterretningstjenester.

- Skulle loven laves igen i dag, ville den nok se anderledes ud i kølvandet på Snowden-afsløringerne.

- Men der er intet politisk pres for at ændre loven, og jeg tror ikke, at den bliver ændret, så den parlamentariske kontrol øges, siger han.

Lauritzen bekymrer sig dog over, at der i Danmark ikke har været skabt mere røre i forbindelse med beskyldningerne om amerikansk aflytning af europæiske partnere.

I Danmark er der to udvalg - Folketingets kontroludvalg og retsudvalget - som har yderst begrænsede muligheder for at holde efterretningstjenester i ørerne.

Folketingets kontroludvalg, som reelt skal kontrollere Politiets Efterretningstjeneste (PET) kan eksempelvis hverken inspicere PET's faciliteter eller indkalde til høringer eller lignende, forklarer Lauritzen.

- Det er et indsigtsudvalg, mere end det er et kontroludvalg. De kan gå i dialog med efterretningstjenesterne, men de må kun rapportere til justitsministeren og statsministeren, siger han.

I Danmark er det i sidste ende justitsministeren, der er ansvarlig for PET's arbejde.

/ritzau/