V: Uddannelsesministeren »gør mere af det samme«

»Nu skal vi lige huske på, hvad det er, ministeren reelt vil. Ministeren finansierer et øget optag med det taxametersystem, vi har i dag. Det vil sige, han gør mere af det samme. Han siger godt nok, at han vil have en større erhvervsorientering. Det kan vi naturligvis kun bakke op om, men det, vi mangler at se, det er, hvordan ministeren vil gøre det,« siger forskningsordfører Esben Lunde Larsen (V).

Pengene, knap en milliard, bliver således givet som såkaldte taxametertilskud og er blandt andet en konsekvens af, at de videregående uddannelser igen i år har optaget rekordmange – næsten 64.000 personer, hvilket er fire procent mere end i 2012.

Og det er netop den ordning, der skal kigges efter i sømmene, lyder det fra Venstre, der før sommerferien foreslog en »taxameterkommission«, som skulle kulegrave kvaliteten af de videregående uddannelser og taxametersystemet, lige som det skulle analyseres, om brugerbetaling i uddannelsessystemet kunne være en mulighed.

»Så det her er sådan set bare en fortsættelse af det system, som ministeren selv siger, ikke fungerer godt nok, og det stiller vi os noget undrende overfor,« siger Esben Lunde Larsen.

Partiet har således flere bud på, hvordan de videregående uddannelser kan svare på efterspørgslen fra erhvervslivet, hvilket ifølge uddannelsesministeren også er en »politisk opgave«.

»Noget af det, der er vores bud, er, at uddannelserne bliver tilrettelagt med tæt inddragelse af de aftagerpaneler, der er i uddannelsessystemet. Det er for eksempel DI, Dansk Erhverv og LO, altså det arbejdsmarked, der aftager kandidater. Et andet af vores bud er også at få en diskussion af, hvordan universiteterne agerer med erhvervslivet. Tager man undervisere ind fra erhvervslivet, har man forløb, hvor den studerende får et tættere blik ind i, hvad der foregår i erhvervslivet og så videre,« siger forskningsordføreren.

»Det er da glædeligt, hvis regeringen kan finde penge til det, men det er altså ikke bare det, der ændrer vores system.«

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip