V vil sende genindrejste kriminelle et år bag tremmer

Justitsminister Mette Frederiksens (S) forslag om at skærpe straffen til udviste udlændinge, der trodser deres indrejseforbud og vender tilbage til Danmark, er slet ikke skrapt nok, mener Venstre.

Justitsministeren lægger op til at øge straffen til tre måneders fængsel første gang, forbuddet overtrædes. I dag lyder strafferammen på mellem 10 dage og to måneders fængsel.

Men straffen bør sættes helt op til et års fængsel, lyder det fra Venstres retsordfører Karsten Lauritzen.

- Regeringen fortjener anerkendelse for at gøre noget ved en latterligt lave straf, man får for at bryde indrejseforbud. Men strafskærpelsen er langt fra nok, siger han.

Når straffen efter Venstres mening skal op på et helt år, skyldes det, at det så vil være muligt under EU-reglerne at sende kriminelle til afsoning i deres hjemland, forklarer Karsten Lauritzen.

Advokat Gunnar Homann, der i årtier har beskæftiget sig med udlændingeret, mener ikke, at strafskærpelse har den helt store effekt.

- Det er yderst sjældent, at folk med indrejseforbud stoppes i lufthavnen, og så konstaterer man, at de ikke må være her.

- De pågribes typisk i helt andre sammenhænge, så selvom man indkalkulerer risikoen for en strengere straf, så tror jeg ikke, det vil virke synderligt afskrækkende, siger han.

Men det er Karsten Lauritzen uenig i.

- De sidder og holder ganske meget øje med, hvad sandsynligheden er for at blive opdaget, og hvad straffen er, hvis man bliver taget, siger Karsten Lauritzen.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der sidste år blev anmeldt 478 tilfælde, hvor et indrejseforbud var overtrådt. Det er steget år for år siden 2010, hvor 293 blev grebet i ulovlig indrejse. Dermed er omfanget steget med 63 procent på fem år.

Karsten Lauritzen forsikrer, at højere straf for brud på indrejseforbud vil være noget, som en eventuelt kommende Venstre-ledet regering tager fat på.

- Det står højt på den retspolitiske ønskeseddel, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip