Våbenhvile i Yemen nåede aldrig at træde i kraft

Houthi-oprørere i Yemen har omkring midnat lokal tid demonstreret, at de ikke har tænkt sig at overholde den humanitære våbenhvile, som den saudiarabiske koalition i det krigshærgede land ensidigt havde erklæret fra mandag.

Oprørerne har ifølge øjenvidner indledt nye angreb, skriver nyhedsbureauet AFP.

Regeringsvenlige styrker benyttede søndag inden våbenhvilen lejligheden til at nedkæmpe de iranskstøttede oprørere i udkanten af Yemens næststørste by Aden.

Styrker, der er loyale over for eksilpræsident Abedrabbo Mansour Medi, forsøgte at stramme grebet om den sydlige del af byen og de omkringliggende områder forud for den våbenhvile, der skulle være trådt i kraft klokken 23 dansk tid.

Men houthi-oprørernes leder, Abdulmalik al-Houthi, skal på en twitterkonto i sit navn have afvist den ensidigt erklærede våbenhvile med den begrundelse, at formålet var at give de regeringsvenlige krigere mulighed for at omgruppere sig.

Houthi-talsmand Mohammed Abdessalam, afviser til gengæld på Facebook de udtalelser, der tillægges al-Houthi og siger, at gruppens leder ikke er på Twitter eller har andre konti på sociale medier.

Mohammed Ali al-Houthi, der er præsident for revolutionens øverste komité, siger i en kommentar til det oprørerkontrollerede nyhedsbureau Saba, at FN ikke har henvendt sig til gruppen, der derfor hverken kan give et negativt eller positivt svar om våbenhvilen.

Det ludfattige Yemen er rystet af måneders kampe mellem shiamuslimske houthi-oprørere og hadi-loyalister, der er støttet af den saudiledede arabiske koalition. Tusindvis er blevet dræbt og endnu flere har akut behov for hjælp.

Den hadivenlige milits Folkets Modstand angreb natten til lørdag houthierne i den nordlige udkant af Aden, hvilket har tvunget oprørerne ud af de to områder Basateen og Jawala.

De regeringsvenlige styrker er blevet forstærket med nye våben og pansrede køretøjer, som er leveret af koalitionen. Ifølge militærkilder nyder de også godt af luftstøtte fra koalitionen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip