Vækstaftale er politisk sejr for regeringen, men...

Ifølge politisk kommentator Hans Engell er aftalen en sejr for regeringen. Han påpeger dog, at det endnu er for tidligt at finde festhattene og champagnen frem i rød blok.

»Jeg mener, at regeringen kan være godt tilfreds med, at den har fået stort set det meste af sin pakke igennem. Det meste af det, der blev lagt frem i vækstplanen, har regeringen fået på plads og nogenlunde i den form, som man spillede ud med,« siger Hans Engell.

»Men det kan sådan set være ligegyldigt, hvis ikke den har nogen virkning, og hvis ikke det flytter nogle vælgere. Det er helt afgørende, at der kommer gang i beskæftigelsen, at der kommer noget vækst, og at virksomhederne bruger de ordninger, som nu er etableret,« siger han.

Vækstpakken, der finansieres ved besparelser på SU og kontanthjælp, indeholder blandt andet en genindførelse af boligjobordningen, der blev afskaffet i forbindelse med sidste års finanslovaftale mellem regeringen og Enhedslisten. Samtidig udvides ordningen til også at omfatte sommerhuse.

Desuden fjerner man over de kommende år afgifterne på sodavand i et forsøg på at komme grænsehandlen til livs.

Selvom Hans Engell påpeger, at »regeringen sejrede politisk«, så er det ikke sikkert, at sejren vil føre til medvind i meningsmålingerne, der fortsat ikke er med regeringen.

»Om det så hjælper dem vælgermæssigt, det er en anden sag. For det er klart, at regeringens egne vælgere, S-SF-kernevælgere, de er selvfølgelig ikke tilfredse med, at man tager penge fra kontanthjælp og SU og bruger dem på nedsættelse af selskabsskatten,« siger han.

Selvom de »blå aftryk« i aftalen ifølge Hans Engell kan betegnes som »mindre indrømmelser«, vil Venstre, de Konservative og Liberal Alliance kunne høste roser hos sine vælgere, da man blandt andet får flere penge ud af kontanthjælpen og udvider boligjobordningen.

»Det er alle ting, der trækker i en borgerlig retning, og hvor dele af erhvervslivet vil sige tak,« siger han.

Aftalen, der blev forhandlet på plads søndag, er første etape i regeringens vækstplaner. Mandag indledes forhandlingerne om anden del af vækstpakken, hvor en sænkelse af selskabsskatten er i spil.

Dagens Gossip