Væksten i kvinder med toplønninger er fladet ud

De danskere, der har de højeste indkomster, er næsten alle sammen mænd, og samtidig er væksten i antallet af rige kvinder stagneret. Det viser en ny analyse fra tænketanken Kraka, skriver Information.

Blandt de danskere, der har de fem procent højeste indkomster, er fire ud af fem mænd.

Og forskellen bliver endnu mere markant, hvis man kigger på indkomsteliten.

For at tilhøre de 0,1 procent, der har de højeste indkomster, skal man tjene 3,5 millioner kroner om året. Det gør blot 150 kvinder, mens der er 2150 mænd i gruppen. Det svarer til, at 93 procent af de højestlønnede danskere er mænd.

- Der er nogle strukturelle ting på det danske arbejdsmarked, som gør, at kvinder i hvert fald indtil videre har sværere ved at komme ind i topindkomstgruppen, siger Kristian Thor Jakobsen, forskningschef i Kraka, til Information.

Over de seneste 30 år er der kommet flere kvinder i de højeste indkomstgrupper. Men i løbet af de seneste fem til ti år er udviklingen gået i stå.

I top 0,1 procent begyndte den stigende andel af kvinder at flade ud allerede i midten af 00’erne. Umiddelbart efter finanskrisen skete det samme for top 1 procent.

Anette Borchorst, der er professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet og forsker i arbejdsmarkedet og ligeløn, siger, at hverken danske eller internationale studier kan forklare, hvorfor kønsbalancen blandt topindkomsterne er så skæv.

Selv om kvinder holder længere barselsorlov end mænd, og flere kvinder arbejder i den offentlige sektor, så er der stadig en uforklaret rest, "hvor man må sige, at det er noget med køn og magt", siger hun til avisen.

/ritzau/

Dagens Gossip