Vækstøkonomiers nye bank slår dørene op

En ny bank udelukkende rettet mod at finansiere projekter i de såkaldte Briks-lande er tirsdag åbnet i Kinas kommercielle hovedby, Shanghai.

Banken - New Development Bank - er etableret i fællesskab mellem Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika (Briks-gruppen, red.).

Den nye udviklingsbank er blevet omtalt som en rival til Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken, der begge har hovedsæde i Washington.

Den første opgave for bankens ledelse er ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua at udarbejde en forretningsstrategi.

Som topchef er udnævnt K.V. Kamath, der har en fortid i Indiens banksektor. Han regner med, at banken omkring årsskiftet er klar til at tage imod de første kunder.

De fem Briks-lande, der repræsenterer 40 procent af verdens befolkning, tog beslutning om at etablere banken på et topmøde i Brasilien sidste sommer.

Banken ventes at få 100 milliarder dollar i kapital at råde over.

Kina er også i færd med at oprette en anden multilateral bank - Asian Infrastructure Investment Bank - med hovedsæde i Beijing.

Kina bliver den største aktionær med en andel på godt 30 procent, men mange andre lande er med i ejerkredsen. Dog ikke USA og Japan, som har afslået invitationen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip