Vækstplan skal skabe 150.000 private job

Danmark har siden 2008 været ramt af den internationale økonomiske krise, som har kostet 170.000 private job.

Den situation vil regeringen forsøge at rette op på med sin vækstplan "Vækstplan DK", der sammen med skattereformen, reformer af førtidspension og fleksjob og stramme offentlige overenskomster skal skabe 150.000 private job frem mod 2020.

- Mange danskere er utrygge. Danske job flytter ikke bare til Kina og Indien. De flytter også til andre steder i Europa, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Vi kan ikke få rettet op på konkurrenceevnen på én gang. Med vækstplanen tager vi et skridt i den rigtige retning, siger hun.

Ifølge Thorning indeholder planen markante lettelser for erhvervslivet, så det bliver mere attraktivt skabe arbejdspladser i Danmark. Der er initiativer for 10 milliarder kroner rettet mod erhvervslivet.

Samtidig øges de offentlige investeringer med fem milliarder kroner, og der bruges én milliard kroner på øget efteruddannelse.

Regeringens plan bygger dog på en forudsætning om en gennemsnitlig økonomisk vækst på mindst to procent årligt frem mod 2020. En vækst, der ligger over, hvad Danmark har oplevet i de senere år.

Samlet set skal vækstplanen forøge væksten frem mod 2020 med i alt 40 milliarder kroner.

- Vi skaber job her og nu, men vi gør samtidig Danmark klar til at gribe opsvinget, når de internationale konjunkturer vender, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge regeringen sætter vækstplanen "klar retning" for arbejdet med at forbedre vilkårene for private virksomheder, sikre bedre uddannelse og øget beskæftigelse samt fortsat modernisering af den offentlige sektor.

- Der investeres ikke nok i danske virksomheder, og der bliver ikke skabt nok private arbejdspladser. Derfor står beskæftigelsen i stampe, skriver regeringen i planen.

Her lægger S-R-SF-regeringen op til, at Danmark som en åben økonomi bliver nødt til at have konkurrencedygtige virksomheder, som kan hægte sig på opsvinget, når de internationale konjunkturer vender.

- Det kræver stærke, danske virksomheder at kunne omfavne et konjunkturopsving, der skaber flere job. Danmark skal være klar til vækst. Hvis Danmark ikke er konkurrencedygtigt, får vi ikke fuldt udbytte af et kommende konjunkturopsving.

- Det vil betyde en fortsat træg økonomisk genopretning med en længerevarende periode præget af høj ledighed og svag lønudvikling, begrunder regeringen planen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip