Vælgererklæringer skal digitaliseres

I dag skal partierne indhente 20.000 såkaldte vælgererklæringer for at komme på stemmesedlen. Det er et langsommeligt og krævende arbejde, men nu konkluderer Økonomi- og Indenrigsministeriet, at det er muligt at digitalisere processen. Derfor går man i gang med at udvikle et system, så vælgere kan underskrive vælgererklæringer online.

Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vurderer, at det vil gøre det lettere for nye partier at blive opstillingsberettiget til folketingsvalg.

»Det er vigtigt, vi moderniserer, så vores demokrati følger med udviklingen. Og det er vigtigt, at alle har mulighed for at deltage i demokratiet ved at stille op til folketingsvalg uanset for eksempel økonomiske forudsætninger,« siger hun.

»I dag møder partierne ikke kun vælgerne på gaden, men også via partiernes hjemmesider og de sociale medier. Derfor virker det underligt at kræve af vælgerne, at de skal ned til postkassen med et brev, hvis de vil bakke op om, at et parti kan stille op til folketingsvalg. Jeg håber, de andre partier er med på at digitalisere vælgererklæringerne,« erklærer Margrethe Vestager.

Det er ministerens forventning, at det nye system kan træde i kraft senest 1. januar 2015, hvis der er flertal for det i Folketinget. Hun lover dog, at vælgere, der ikke bruger nettet, forsat vil have mulighed for at hjælpe et parti med at stille op.

Dagens Gossip