Vælgerne går op i skat og job

De to emner topper i hvert fald vælgernes prioriteringsliste, viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget på vegne af Momentum, der er nyhedsbrevet fra Kommunernes Landsforening.

33 pct. af vælgerne rangerer beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitik som et af de tre vigtigste emner til valget, mens 30 pct. har skat blandt de tre vigtigste emner. Derefter kommer klassiske velfærdsemner som ældrepleje, sundhed, erhvervsudvikling samt trafik, viser undersøgelsen blandt de 1.009 adspurgte.

Billedet adskiller sig fra tidligere undersøgelser og valg, hvor velfærdstemaer som børn og ældre typisk har været vigtigst i vælgernes øjne.

Det tegner altså til at blive et kommunalvalg i krisebevidsthedens tegn.

»Det dominerende tema bliver den anstrengte økonomi og kampen om fremtidens job. Folk vil have svar på, hvad man i fremtiden skal leve af i ens kommune,« siger Ulrik Kjær, som er kommunalforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Til sammenligning viste en undersøgelse, som Capacent Research foretog for DR før kommunalvalget i 2009, at flest vælgere - 26 pct. af de adspurgte - mente, at børne- og ungepolitikken burde være det vigtigste indsatsområde. På andenpladsen over vigtige emner lå sygehuse og sundhedsvæsen med 14 pct. Og kun fem pct. opfattede beskæftigelse som det vigtigste område at få gjort noget ved.

I den nye undersøgelse fra YouGov tyder det på, at svarene dikteres af de adspurgtes egen livssituation:

Eksempelvis mener kun syv pct. af de adspurgte, at folkeskolen - som er ét af årets mest omdiskuterede velfærdstemaer - er det vigtigste emne ved det kommende valg. Og man finder flest med et bankende hjerte for folkeskolen i aldersgruppen 35-49 år.

Tilsvarende er de adspurgte i den erhvervsaktive alder gennemgående særdeles optaget af beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitik, mens interessen daler kraftigt hos de 65-årige og derover. De er til gengæld enormt optaget af den ældrepleje, som ikke interesserer de erhvervsaktive synderligt.

Den form for hensyn er mere normale, bemærker Ulrik Kjær.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip