Værd at vide om Mandela: Fængselsfange og fredsmægler

* Sydafrikas største ikon, Nelson Mandela, som er død torsdag aften i en alder af 95 år, havde et langt og enestående liv.

* Hans politiske karriere omfatter 15 år som frihedskæmper, 27 år som fange og fem år som Sydafrikas første sorte præsident.

* Derefter blev Mandela, som også går under sit klannavn Madiba, verdens mest prominente aktivist i kampen mod hiv/aids. Han har også spillet en aktiv fredsmægler-rolle i konflikter på det afrikanske kontinent.

* Det var kampen mod det racistiske apartheidstyre i Sydafrika, der gav Mandela heltestatus og international berømmelse. Som demokratiforkæmper tilbragte han en stor del af sit voksne liv bag tremmer.

* Mandela var indespærret gennem mange år - blandt andet i en celle på fængselsøen Robben Island. Den fængslede ANC-leder blev løsladt i februar 1990.

* Da Mandela fyldte 70 år tilbage i 1988 optrådte Peter Gabriel, U2 og andre verdensstjerner på det store nationalstadion Wembley i London under sloganet "Løslad Mandela!"

* Mandela blev valgt som Sydafrikas første sorte præsident i 1994. Det var landets første demokratiske valg, hvor alle befolkningsgrupper deltog.

* Samme år blev han tildelt Nobels fredspris sammen med sin hvide forgænger på præsidentposten, Frederik Willem de Klerk.

* Mandela trådte tilbage som præsident i 1999 efter kun en enkelt embedsperiode. Han blev afløst på posten af Thabo Mbeki.

* Det er specielt Mandelas store vilje til forsoning mellem racerne og manglende bitterhed over det hvide styres overgreb på Sydafrikas sorte, der er kernen i hans politiske budskab.

* Efter apartheid-tiden blev der ikke noget blodigt opgør mellem sorte og hvide eller en hævnens time i de sydafrikanske retssale.

* I stedet satsede Mandela på forsoning, og det skete gennem den såkaldte sandhedskommission, hvor forbrydere fra apartheidtiden blev gjort straffri ved at erkende deres ugerninger.

* Mandela fik konstateret tuberkulose i 1988. Siden er han også blevet behandlet for prostatakræft og maveproblemer. I sin høje alderdom var han flere gange på hospitalet med lungebetændelse.

* FN har erklæret Mandelas fødselsdag 18. juli for Nelson Mandelas Internationale Dag som reaktion på en appel fra Mandela om, at hans fødselsdag skal bruges i det godes ærinde.

* Han hyldes fortsat verden over for sit arbejde for fred og sin kamp mod racisme og hiv/aids.

/ritzau/

Dagens Gossip