Valg 2013: Valgkampen er slut og nu kan du stemme

Skrevet af admin

19/11/2013

Mest læste i dag

Det bedste billede på den kommunale valgkamp gav en af Venstres byrådskandidater, Torben Vigh fra Rudersdal Kommune, mandag - dagen inden mere end fire millioner danskere i dag fra klokken ni har mulighed for at sætte deres kryds ved kommunal- og regionsrådsvalget.

- Jeg er ærgerlig over, at den her sag er opstået, for der er virkelig en risiko for, at det vil påvirke vores valg ude i kommunerne, sagde han.

Det handlede om den vigende tilslutning til Venstre på grund af formand Lars Løkke Rasmussens dyre rejser.

Også lokalt har valgkampen nemlig handlet om landspolitik.

Byrødder fra Frederikshavn til Nykøbing Falster har skullet forholde sig til Løkke, men også til Enhedslisten og regeringens højlydte diskussion om finansloven og slåskampene om milliarder til ekstra velfærd.

Og til Lars Barfoed og De Konservatives elendige meningsmålinger og Socialdemokraternes potentielle comeback på den landspolitiske scene.

Meget symptomatisk udpegede et flertal af byrådskandidaterne i en rundspørge for Ritzau da også beskæftigelse som valgkampens vigtigste tema. Paradoksalt nok et af de områder, hvor de lokale politikere har allermindst at skulle have sagt.

De seneste kommunalvalg har handlet om borgernære problemstillinger som kommunalreformen, lukning af folkeskoler, placering af nye sygehuse og opførelse af ældreboliger ude i lokalsamfundene.

Det er nemlig de kommunale kerneopgaver. Men de fylder ikke i denne omgang, pointerede valgforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet allerede tidligt i valgkampen.

- De temaer er stadig en del af valgkampen. Men et job kommer ikke længere af sig selv, og det kan man mærke på kommunalpolitikerne, sagde han.

Målinger i både Politiken og fra tænketanken Mandag Morgen har vist, at Socialdemokraterne og Venstre vil nærme sig hinanden i antallet af borgmesterkæder. I øjeblikket har S 49. V har 31. Det bliver et at temaerne i dagene, der kommer.

Men omvendt, så står mange kommuner også over for tætte opgør. Og traditionen har vist, at valgdagen altid afløses af de lange knives nat.

Jagten på magt er ubarmhjertig, der bliver set bort fra de landspolitiske strømme, allerede indgåede aftaler bliver brudt, og nye lokale alliancer bliver dannet.

Og det er der en meget god grund til, siger kommunalforsker ved Syddansk Universitet Christian Elmelund-Præstekær.

- Borgmesterposten er uden sammenligning hovedpræmien i kommunalvalget. Det er nok en af grundene til, at vi ser de her krumspring, hvor folk nærmest er villige til at sælge deres bedstemor for at blive borgmester, siger Christian Elmelund-Præstekær.

/ritzau/