Valg i Venezuela kan stoppe Hugo Chávez' revolution

Søndag kan blive en skæbnedag for indbyggerne i Venezuela.

Efter 14 år under præsident Hugo Chávez og siden tre år under hans håndplukkede efterfølger Nicolás Maduro ser vælgerne ud til at sætte et foreløbigt punktum for Chavez' socialistiske revolution, når der er valg til nationalforsamlingen.

Ifølge de fleste meningsmålinger står oppositionen til at sætte sig på flertallet i parlamentet. I nogle målinger står MUD, som koalitionen af oppositionspartier forkorter sig, endda til at få næsten to tredjedele af de 167 pladser.

Det skyldes ifølge analytikere primært utilfredshed med økonomien i det sydamerikanske land, der er i frit fald efter fejlslagne investeringer og en oliepris, der er styrtdykket de senere år.

Venezuela råder ellers over verdens største kendte oliereserver, men de 30 millioner venezuelanere har ikke mærket meget til olieindtægterne.

Tværtimod har de kunnet konstatere, at inflationen er blandt de højeste i verden, og at deres løn - hvis de ellers har et arbejde - bliver mindre værd for hver dag, der går.

Et flertal til oppositionen ved valget søndag betyder dog ikke nødvendigvis, at det regerende parti, Venezuelas Forenede Socialistparti (PSUV), mister al sin indflydelse.

Ifølge Luis Vicente, chef for meningsmålingsinstituttet Datanalisis, risikerer en smal sejr til oppositionen at føre til endnu mere kaos i Venezuela, fordi præsident Maduro vil kunne styre landet med præsidentielle dekreter.

- Nationalforsamlingen kan så forsøge at drage tvivl om præsidentens legitimitet, men han kan samtidig forsøge at opløse kongressen, siger Luis Vicente til AFP.

- Det vil føre til en meget ustabil situation, tilføjer han.

Hvis oppositionen derimod vinder en stor sejr, kan den med forfatningen forsøge at få afsat Maduro før tid. Hans embedsperiode løber til 2019.

Maduro selv er ikke det mindste i tvivl om, at hans socialistparti vil sejre.

- 6. december, 17 år efter den første sejr til kommandør Hugo Chávez, vil vi sikre os ti millioner stemmer. Vi vil vinde, sagde Maduro torsdag ved et vælgermøde i hovedstaden Caracas.

Han afskrev samtidig oppositionen som "doven og uduelig".

19 millioner ud af Venezuelas 30 millioner indbyggere kan stemme søndag ved de omkring 14.000 valgsteder landet over.

Valgstederne lukker 03.30 natten til mandag dansk tid.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip