Valgdeltagelsen til middag: Stort set som i 2011

Et rundspørge, som Ritzau foretager på udvalgte valgsteder landet over, viser en lille smule lavere valgdeltagelse end ved seneste folketingsvalg.

Ved middagstid, hvor valget har været i gang i tre timer, har 27,3 procent af vælgerne afgivet deres stemme mod 27,8 procent ved valget i 2011.

Undersøgelsen omfatter kommuner og valgsteder med tilsammen 357.165 stemmeberettigede vælgere.

Over hele landet har kommuner og valgsteder oplevet, at flere end sidst har benyttet muligheden for at brevstemme inden selve valgdagen. Det har givet travlhed på biblioteker og hos den kommunale borgerservice.

Erfaringen viser imidlertid, at et stort antal brevstemmer ikke er ensbetydende med en høj valgdeltagelse. De, der benytter sig af at brevstemme, er langt hen ad vejen folk, som i forvejen ville have stemt på valgdagen.

Når valgdeltagelsen ved middagstid er lavere end sidst, og når antallet af brevstemmer ovenikøbet er vokset, tyder det på, at vælgerne ikke har haft travlt med at få sat deres kryds i valgets første timer.

- Vælgerne er ikke kommet tidligt ud, men der kommer nok et ryk-ind, når folk får fri fra uddannelse og arbejde, siger valgforsker, professor i statskundskab Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet.

Ved sidste valg nåede den endelige stemmeprocent op på 87,7 procent. Og skulle den ende der eller lidt lavere, er der ingen grund til bekymring, mener han.

- En stemmeprocent på 87 plus-minus en procent er stadig en historisk høj og stabil valgdeltagelse, siger Kasper Møller Hansen, der forsker i netop valgdeltagelse.

Den høje deltagelse i folketingsvalg viser ifølge professoren, at danskerne stadig er meget interesserede i demokratiet. En stemmeprocent omkring de 87 er stadig større end i vores nabolande, understreger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip