Valggyser i Australien: Valgstedsmåling viser dødt løb

Skrevet af admin

02/07/2016

Dagens topnyheder

De sidste australske vælgere har lørdag formiddag dansk tid afgivet deres stemmer. Men de kommer til at vente længe på resultatet, hvis man skal tro en valgstedsmåling fra den australske tv-station 9News.

Målingen er foretaget i 25 af de valgkredse, hvor valget ventes at blive tættest. Den viser dødt løb mellem den konservative regeringsleder, Malcolm Turnbull, og hans udfordrer fra arbejderpartiet Labor, Bill Shorten.

Australierne skal vælge deres medlemmer af begge kamre af parlamentet. I det ene kammer - underhuset - vælges et medlem fra hver af de 150 valgkredse. Det er en metode, der er kendt fra eksempelvis Storbritannien.

Det bliver et flertal i underhuset, der vælger, hvem der skal være premierminister.

I overhuset - senatet - vælges de 76 medlemmer ved at fordele mandaterne proportionelt i de seks stater og to territorier. Dette valg er første gang, denne metode benyttes i Australien.

Valgstedsmålingen viser, at mindre partier kan vinde sæder i begge kamre. Det kan føre til, at hverken Turnbull og Shorten efter valget står med et flertal bag sig.

Dermed må en af parterne muligvis danne en mindretalsregering med opbakning fra uafhængige medlemmer i underhuset.

I Australien er det en borgerpligt for 15,6 millioner mennesker at stemme i det store land, hvor tidsforskellen betyder, at det sidste valgsted lukker to timer efter det første.

Personer, der ikke stemmer, skal afgive en gyldig årsag til deres manglende stemme. Hvis ikke, risikerer de en bødestraf på 20 australske dollar, hvilket svarer til omkring 100 kroner.

/ritzau/Reuters