Valgkommission: Kroatiens konservative vinder valget

Kroatiens konservative Demokratiske Union (HDZ) vinder valg og får 63 pladser i parlamentet, siger landets valgkommission efter optælling af 14 procent af stemmerne.

De afgående socialdemokrater, der ledes af premierminister, Zoran Milanovic, kommer ind med 52 pladser i parlamentet.

Kroatiens statslige tv sagde umiddelbart efter lukningen af valglokalerne, på baggrund af valgstedsmålinger, at det socialdemokratiske regeringsparti og den rivaliserende konservative blok ville få lige mange pladser i det nye parlament.

Fem andre partier er også kommet over spærregrænsen på fem procent. Der er i alt 151 pladser i det kroatiske parlament.

I valgkampen har de 4,4 millioner indbyggere mest været optaget af økonomiske spørgsmål samt håndteringen af flygtningekrisen.

Centrumvenstre-regeringen, der havde magten frem til valget, blev ledet af premierminister Zoran Milanovic fra Socialdemokraterne.

Den Patriotiske Koalition ledes af HDZ, som før valget var det største oppositionsparti. Partiet ledes af Tomislav Karamarko.

Siden midten af september er over 330.000 personer på flugt fra krig og fattigdom i blandt andet Syrien og Irak rejst ind i Kroatien.

Det højreorienterede HDZ, der især slår sig op på temaer om national identitet og familieværdier i det hovedsageligt katolske land, har beskyldt premierminister Zoran Milanovics koalitionsregering for "svag" ledelse under "migrantkrisen".

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip