Vandbranchen mener sprøjteforbud er i alles interesse

Skrevet af admin

04/06/2016

Dagens topnyheder

Det er i alles interesse, at vi har rent grundvand. Derfor er det meget vigtigt at udvise rettidig omhu med et totalforbud mod sprøjtemidler, mener Danva, der er en interesseorganisation for vandbranchen.

- Vi er meget interesserede i, at vores drikkevandsmagasiner bliver beskyttet mod forurening og eventuelle ulykker, og det er primært pesticidforurening fra landbruget, der er tale om her, siger formand Lars Therkildsen.

- Der er ingen, der ejer grundvandet, det ejer vi alle sammen. Kollektivets interesser må stå først, siger han.

Landbruget har udtrykt utilfredshed over landets første forbud, der er indført i Egedal Kommune i Nordsjælland.

Landbrug & Fødevarer kalder for unødvendigt, da drikkevandsmagasinerne i Egedal Kommune slet ikke er forurenet.

Det handler ifølge Lars Therkildsen om at vise rettidig omhu.

- Historien viser, at der kan gå mellem 10 og 20 år, før man ser pesticider i grundvandet. Vi råber vagt i gevær, og vi gør det i god tid, for man behøver ikke altid se en forurening, før den kommer. Den kan komme som en tyv om natten, siger han.

Som kompensation for forbuddet i Egedal Kommune har boligejerne i området fået tilbudt 5000 kroner, mens de fleste landbrugsejendomme får mellem 30.000 og 250.000 kroner.

Det beløb mener Landbrug & Fødevarer er alt for lavt et beløb, og Danva er åben over for, at der kan blive tale om en højere kompensation.

- Vi må have nogle standarder for, hvor meget sådan noget her skal koste, og her har vi tænkt os fra vandsiden at indlede nogle centrale forhandlinger med landbrugets organisationer, så vi kan blive enige, siger Lars Therkildsen.

- Jeg ved ikke, om det kan lykkes, men det er en fremstrakt hånd fra vores side.

Det er en nylig kortlægning af de vigtigste grundvandsmagasiner i Danmark, som Naturstyrelsen står bag, der har fået Egedal Kommune til at reagere.

Kommunen huser blandt andet en vandboring ved Bjellekær Kildeplads, der leverer vand til 30.000 københavnere.

Ifølge Danva drejer det som om tab på hundredvis af millioner af kroner, hvis et grundvandsmagasin skulle gå hen og blive forurenet.

/ritzau/