Vandværker: Vand fordyres af landbrugspakke

Skrevet af admin

17/02/2016

Dagens topnyheder

Danskerne får en større vandregning, fordi landmænd kompenseres i landbrugspakken for ikke at forurene drikkevandet, og den regning skal betales over vandregningen.

Det siger Carl-Emil Larsen, som er direktør for Danva, der repræsenterer vandværkerne.

- Hvorfor skal vandforbrugerne betale for det? Det havde været passende, at man havde lavet et overblik over udgiften, inden man haster en lov igennem, siger Carl-Emil Larsen.

Aarhus Kommune anslår med rådgivningsfirmaet Conterra, at aarhusianerne kan komme til at betale mellem 27,5 millioner kroner og 95 millioner kroner i erstatning til landmænd for at gøde mindre i 25 år.

Danvas direktør kan ikke vurdere tallene fra Aarhus.

Men i Aalborg vokser vandregningen med et millionbeløb i landbrugspakken. Det viser Danvas beregning af to kildefelter, hvor man henter vand, siger Carl-Emil Larsen.

- I Aalborg er udgiften i det ene kildefelt 600.000 kroner. I det andet kildefelt er udgiften seks millioner kroner, påpeger han.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) fastslår i sit svar på et paragraf 20-spørgsmål i Folketinget, at "de eventuelle supplerende lokale tiltag vil - som det er tilfældet nu - blive betalt over vandtaksten", påpeger Danvas direktør.

Det hjælper ikke grundvandet, at landmænd kan beskytte vandløb i landbrugspakken med minivådområder og frivillige randzoner, fastslår Carl-Emil Larsen.

- Landbrugspakken har noget med vandløb og havvand at gøre. Landmænd skal gøde mindre for at undgå udvaskning af nitrat til grundvandet, siger Carl-Emil Larsen.

Spørgsmål: Er grundvandet din største bekymring?

- Ja. Det er det fra vores synspunkt. Men landbruget er også bekymret for grundvandet og vores drikkevand, siger Carl-Emil Larsen.

/ritzau/