Varme hænder frygter nye fyringer

Årevis med nedskæringer og fyringsrunder har fået mange offentligt ansatte til at se sig over skulderen.

Hver tredje sosu-assistent, dagplejer, brandmand eller andre ansatte i den offentlige servicesektor er bekymret for at miste deres job inden for de kommende 12 måneder.

Det viser en ny undersøgelse, som fagforeningen FOA har lavet blandt 1.031 medlemmer, skriver Avisen.dk.

Undersøgelsen viser, at 33 procent af FOA's medlemmer er bange for at få en fyreseddel inden for de næste 12 måneder. 51 procent vurderer, at de får svært ved at finde nyt job, hvis de bliver fyret.

- Der er gennemført nogle ret voldsomme effektiviseringer rundt omkring i ældre- og plejesektoren. Det har ramt de her grupper hårdt. Det er både faglærte og ufaglærte, fortæller Flemming Ibsen, professor ved Aalborg Universitet, til Avisen.dk.

Frygten er ikke ubegrundet. Antallet af sosu'er, pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og dagplejere er nemlig styrtdykket de sidste fire år.

Det viser et udtræk, som Kommunernes og Regionernes Løndatakontor har lavet for Avisen.dk. Det giver et indblik i udviklingen i FOA's største faggrupper i kommuner og regioner.

I august 2009 toppede antallet af disse FOA-grupper med knap 150.000. De seneste tal er fra oktober 2013. Nu er der cirka 128.000. Og frem mod 2020 skal den offentlige sektor ifølge regeringen effektiviseres for yderligere for 12 milliarder kroner.

Erhvervspsykolog Eva Hultengren har hjulpet flere offentlige institutioner med at håndtere nedskæringer og dårligt psykisk arbejdsmiljø. Hun peger på, at ledelsen har en klar opgave i forhold til at lægge en dæmper på folks bekymringer.

- Nogle af de steder, hvor den har været gal, er fokus kommet væk fra kerneopgaverne. Det skulle gerne være det, de snakkede om til kaffepausen, og ikke hvordan den økonomiske situation ser ud, siger Eva Hultengren til Avisen.dk.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip