Varmen slog alle rekorder i marts

Den globale gennemsnitstemperatur slog igen i marts rekord, og dermed fortsætter den tendens, der også gjorde 2015 til det varmeste år, der nogensinde er blevet målt på kloden.

Det skriver The Guardian.

Ikke nok med at marts var rekordvarm. Den var det også med en større margin end nogensinde set for en enkelt måned.

Den britiske avis henviser til tal fra Japans Meteorologiske Agentur (JMA), som viser, at marts var 1,07 grader varmere end en gennemsnitlig marts måned i det 20. århundrede.

JMA's målinger går tilbage til 1891 og viser, at hver eneste af de seneste 11 måneder har slået historiske varmerekorder.

Tal fra amerikanske Nasa bekræfter ifølge The Guardian, at sidste måned var den varmeste marts nogensinde. Men Nasas data peger på, at rekorden fra februar blev sat med en større margin end i marts.

Ifølge JMA, som altså målte marts til at være 1,07 grader varmere end gennemsnittet for 1900-tallet, var februar 1,04 grader varmere end gennemsnitligt.

Nasa, der sammenligner med målinger fra 1951 til 1980, siger, at februar var 1,71 grader varmere, mens marts "blot" var 1,65 grader varmere end gennemsnittet for den periode.

Verdens Meteorologiske Organisation (WMO), der er FN's klima- og vejragentur, siger ifølge The Guardian, at marts har "smadret" tidligere rekorder.

De globale temperaturrekorder skyldes ifølge FN primært menneskeskabte klimaforandringer og vejrfænomenet El Niño, som er en periode med ualmindelig opvarmning af vandet langs den sydamerikanske vestkyst.

Tidligere i denne uge kom det frem, at der har været en rekordstor og rekordtidlig afsmelting af indlandsisen i Grønland. I april har 12 procent af indlandsisen fået så meget tøvejr, at der smelter mere end en millimeter vand pr døgn.

Og det er et stort areal så tidligt på året, oplyser DMI.

Ifølge DMI er det ikke sket siden 2010. Dengang skete det i maj - en måned senere end nu.

/ritzau/

Dagens Gossip