Varmepriser varierer helt vildt meget

Det er ved at være et rent spil i lotteriet at være tilkoblet kollektiv varmeforsyning i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge brancheforeningen Dansk Fjernvarme varierer de årlige varmepriser for et standardhus på 130 kvadratmeter fra 8.000 kroner til 37.000 kroner.

Højere afgift på naturgas er en af årsagerne til, at en lang række decentrale kraftvarmeværker vælter stadig højere varmepriser over på forbrugerne.

Siden 2007 er afgifterne på naturgas steget med 70 procent. Mange af de decentrale kraftvarmeværker er politisk tvunget til at bruge naturgas som brændsel.

Administrerende direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, mener, at vi bevæger os mod en ny barmarks-skandale, fordi mange af disse kraftvarmeværker ikke længere er konkurrencedygtige i forhold til individuelle varmeløsninger.

I forbindelse med det seneste energiforlig besluttede politikerne at give 35 barmarksværker frit brændselsvalg, så de ikke længere var tvunget til at anvende naturgas. Denne frihed har allerede udmøntet sig i varmepriser i frit fald i for eksempel Øster Hurup.

Landets næstdyreste barmarksværk, Uggelhuse-Langkastrup Fjernvarmeværk, er imidlertid ikke omfattet af friheden. Her betaler flere forbrugere 40.000-50.000 kroner om året.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) erkender, at der er for store forskelle på varmepriserne, og at flere decentrale kraftvarmeværker har svært ved at være konkurrencedygtige på prisen.

- Vi er i fuld gang med at analysere hele området, og før kan jeg ikke pege på konkrete ændringer. Helt overordnet har fjernvarmen givet forbrugerne billigere varme. Også i fremtiden skal vi udnytte vores fjernvarmenet og vores gasnet, siger han til avisen.

Martin Lidegaard forventer, at en ny national strategi vil være klar i begyndelsen af næste år.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip