Ved du, hvad der er i dåsen? Måske bliver du snydt

Har du lyst til en mad med torskerogn, skal du holde et ekstra godt øje med dåserne i supermarkedets fiskeafdeling.

Du kan nemlig blive godt og grundigt snydt, hvis du tror, at f.eks. Amandas Luksusrogn er en dåse fuld af lækker torskerogn af den luksuriøse slags, som navnet indikerer.

Men har du lagt du mærke til, at der ikke står ‘torsk’ nogen steder?

Læs også: Rognguf er fup på dåse: Se hvad der også er i din torskerogn

Det gjorde Camilla Udsen fra Forbrugerrådet Tænk først, da hun havde betalt for fiskedåsen.

- Torskerogn af den ekstra gode slags, tænkte jeg i butikken. Jeg lagde ikke mærke til, at den var nogle kroner billigere end en næsten identisk dåse med betegnelsen ‘torskerogn, skriver hun i et blogindlæg om den drilske dåse.

- Først da jeg nærlæste deklarationen derhjemme, opdagede jeg, at dåsens indhold primært var ‘fiskerogn’ og vand. Altså ikke skyggen af torskerogn. Det overraskede mig faktisk, for sådan en dåse har siden min barndom været synonym med torskerogn, skriver hun.

Men det er ikke kun rogn, der kan snyde. Også pizzatopping ligner revet ost til forveksling, men består mest af vand og palmeolie. Surimi ligner til forveksling krabbekød, men består af fiskeprotein, vand, kunstige smags- og farvestoffer og andre tilsætningsstoffer. Og sukkersødet frugtdrikke sælges på kartoner, der minder om juice.

Læs også: McDonald’s afsløret i snyd med smoothies

- Producenterne har gjort sig umage for ikke at bryde reglerne. Produkterne er derfor ikke vildledende i lovens forstand. Ordene torsk, ost, juice eller krabbe optræder ikke på pakkerne, understreger Camilla Udsen.

Derfor kan du ikke gøre så meget som forbruger andet end udvise en smule skepsis, når du står med dåsen i hånden.

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip