Vejret går amok - cykelsporten under pres

Ekstremerne har været markante i cykelsæsonen 2013. Vejrguderne har set med alt andet end milde øjne på en sport, der kom ud af vinteren tynget af serielle dopingbekendelser med den syvdobbelte Tour de France-vinder Lance Armstrong som den mest celebre i syndefaldet. Og resten af feltet er groft sagt blevet ' straffet' med et vejr som taget ud af Dantes inferno; ubarmhjertigt hårdt, isnende køligt og en gang imellem dundrende overvarmt.

En sjælden gang direkte farligt og i sjældne tilfælde med løbsaflysninger til følge. For en sport, der lever sit liv udendørs og må indordne sig under de betingelser, sol og vind og vej nu disker op med, kan forandringer i vejret få dramatiske konsekvenser. Både for ryttere og løbsarrangører.

- I tennis er det jo sådan, at hvis det drypper en smule, trækker man et dække ud over banen og går ind og drikker te, til det igen er tørvejr, men det kan man altså ikke i cykelsport, siger DCU-direktør Jesper Worre, der er gammel nok til at huske en tid, hvor verden ikke kendte til begreber som global opvarmning, co2-kvoter og klimakonferencer.

- Det har været modbydeligt vejr i år. Men man har oplevet noget lignende før i cykelhistorien, hvor det også førte til aflysninger, så det er heller ikke fordi nutidens ryttere er mere tyndhudede, siger Worre, som var med i en af de legendariske årgange af Giro d'Italia.

- I 1988 kørte vi Giro d'Italia med masser af sne i højderne. Der var ryttere, som søgte tilflugt i huse, fordi de frøs. Det var fint nok, så længe der var afslutning på toppen, men på de etaper, hvor de var nedkørsler, var det meget kritisk. Når der er is og sne på vejen, er det selvsagt farligt. Og når fingrene fryser så meget, at man ikke har kræfter til at trække bremsen, er det uforsvarligt, erkender Worre om den store årgang, hvor Andy Hampsten vandt efter et episk soloridt over det snedækkede Gavia pas.

I år blev netop etapen over det sagnomspundne Gavia og Stelvio pas aflyst på grund af sne og kulde på toppen. Og det var den rigtige beslutning, mener Team Saxo-Tinkoffsportsdirektør Dan Frost.

- Rytternes sikkerhed må komme i første række og derfor var det den rigtige beslutning at aflyse 19. etape, for det ville have været uforsvarligt at gennemføre. Italienerne siger selv, at det har været det værste vejr i 50 år, men syd for Firenze har vejret i det mindste været tilforladeligt, siger Frost, som så kan ærgre sig over, at Giro d'Italia per tradition skal lægge vejen forbi Dolomitterne i nord.

Hvis ikke den globale opvarmning stikker en kæp i hjulet hen ad vejen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip