Ven til terrortiltalt havde mistanke om syrienrejse

Skrevet af admin

02/06/2016

Dagens topnyheder

En tidligere ven til en dansk-tyrkisk terrortiltalt mand havde på fornemmelsen, at den tiltalte brugte en del af sommeren 2013 i Syrien.

Det fortæller vennen torsdag i Retten i Glostrup, hvor han vidner mod den formodede syrienkriger.

- Jeg havde en mistanke om, at han var i Syrien. Jeg ved ikke hvorfor, det havde jeg bare, siger vennen.

Anklagemyndigheden har i sagen rejst tiltale efter straffelovens terrorbestemmelser mod den 24-årige. Han beskyldes for at have ladet sig hverve af den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat og at være rejst til Syrien i 2013 for at tilslutte sig gruppen.

Den jævnaldrende ven og den tiltalte har kendt hinanden siden skoletiden og har været venner gennem lang tid.

I den periode i 2013, hvor den tiltalte formodes at have været i Syrien, var de to stadig gode venner. I dag er de dog ikke så tætte, fortæller vennen i retten.

Han fortæller også, at den tiltalte i den periode ændrede sig en del.

- Han blev mere praktiserende muslim. Han fik langt skæg og tog i moskéen, fortæller vennen.

Trods vidnets fornemmelser dengang, så konfronterede han aldrig den tiltalte med sin mistanke. Han var nemlig bange for, at det kunne skabe uvenskab mellem dem.

- Jeg spurgte ham ikke, om han havde været i Syrien, for vi plejer ikke at snakke om Syrien og politik. Jeg kunne ikke lide at tale om det. Vi vidste godt, at vi var uenige, siger vennen.

Ud over at være tiltalt for turen i 2013 er den 24-årige også tiltalt for at ville rejse til Syrien på ny i 2015.

Retssagen mod den formodede syrienkriger er den første af sin slags i Danmark. Dermed vil sagen blive en rettesnor for fremtidige lignende sager - både hvad angår bevisførelse og strafudmåling.

Retssagen fortsætter mandag. Her skal den lækkede IS-liste, som den tiltalte angiveligt figurerer på, gennemgås. I næste uge skal den tiltalte selv - ifølge planen - også afgive forklaring.

I alt strækker retssagen sig over 14 retsdage, og dommen forventes at falde sidst i juni.

/ritzau/