Venezuela-kender: Der kommer til at ske noget voldsomt

Situationen i Venezuela er nu så anspændt og fastlåst, at udfaldet af den nuværende politiske og økonomiske krise kan være i sammenstød og vold.

Det vurderer Carlos Salas Lind, lektor i sydamerikanske forhold ved CBS, efter at landets præsident, Nicolas Maduro, i weekenden indførte undtagelsestilstand.

- Der kommer til at ske noget voldsomt i Venezuela. Regeringen har også mange støtter, så der kommer til at ske mange ting i gaderne, tror jeg, siger han.

Opbakningen til regeringen er langsomt smuldret, og ved det seneste parlamentsvalg satte oppositionen sig på flertallet, men præsident Maduro har forsøgt at bruge højesteret til at underkende parlamentets beslutninger.

Næste skridt kan blive, at militæret går imod regeringen, selv om det scenarie ifølge Carlos Salas Lind fortsat ligger et stykke ude i fremtiden.

- Der er meget lang vej til, at militæret vender sig mod regeringen. Men når man har regeret, som den regering gør, på et ekstremt ideologisk grundlag, som er forældet i dag, så ved de godt, at hvis de taber magten, så taber de den permanent, siger han.

Derfor gør regeringen alt, hvad den kan, for at holde fast i magten. Undtagelsestilstanden i Venezuela betyder nemlig, at præsidenten og regeringen kan styre landet uden om flertallet i parlamentet.

Som modsvar har oppositionen indsamlet næsten to millioner underskrifter.

- Venezuela har indskrevet en politisk fortrydelsesret i forfatningen, hvor man kan vælte regeringen med underskrifter efter tre år. De skal have underskrifter fra 35 procent af de registrerede vælgere for at få en folkeafstemning, forklarer Carlos Salas Lind.

- Det afgørende er, at oppositionen får indsamlet nok underskrifter, og at regeringen vil blive nødt til at acceptere forfatningens spilleregler.

- Det vil også give militæret en god grund til at vende sig mod regeringen og sige, at de skal overholde forfatningen, så man kan få en afstemning om, om de skal fortsætte.

Der bor omkring 30 millioner mennesker i Venezuela, som har verdens største kendte oliereserver, men er presset på grund af den lave oliepris og en tårnhøj inflation.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip