Venezuela sat i undtagelsestilstand og USA får skylden

Skrevet af admin

14/05/2016

Dagens topnyheder

Venezuela er på randen af et økonomisk kollaps, og det har fået præsident Nicolas Maduro til at erklære landet i tre måneders undtagelsestilstand. Han giver udlandet skylden for elendigheden.

- Det er en trussel fra udlandet, sagde han sent fredag i en tale på tv, hvor han forklarede, at hensigten er at anspore modstandere til afsætte ham.

Maduro fortalte, at han har underskrevet et dekret om en ny undtagelsestilstand for at "neutralisere og nedkæmpe den udenlandske aggression".

Maduro lod forstå, at undtagelsestilstanden vil komme til at vare året ud og næste år med, men han forklarede ikke, om dekretet vil indskrænke borgerlige rettigheder.

Henvisningen til udlandet om en konspiration mod Maduros styre handler i første række om USA.

Dermed udvider Maduro de indgreb, han foretog allerede i januar. Om det nye dekret sagde han, at det giver "en mere fyldestgørende og omfattende beskyttelse af vort folk". Det gælder i forhold til ytringsfrihed og vil sikre mere stabilitet, så landet kan producere sig ud af krisen, mente han.

Dekretet i januar gav ham vidtrækkende økonomiske beføjelser, herunder ret til at overtage private virksomheder for at sikre forsyningen af dagligdags varer.

Oppositionen ser det som optakt til en ny bølge af ekspropriationer af privat ejendom.

Maduro anklager hyppigt det private erhvervsliv og USA for at konspirere mod ham. Regeringen i Washington har haft et anstrengt forhold til landet, siden afdøde præsident Hugo Chávez i 1999 erklærede sin venstreorienterede revolution.

Venezuela har lidt hårdt under, at priserne på råvarer de seneste år er kollapset på verdensmarkedet. Landets eksportindtægter kommer næsten udelukkende fra olie, og olieprisen er det seneste halvandet år mere end halveret. Derfor mangler regeringen mange penge i statskassen.

/ritzau/AFP