Venezuela tilbyder whistleblower asyl

Edward Snowden har søgt om asyl i 27 lande fra lufthavnen i Moskva, hvor han har været strandet siden den 23. juni. De amerikanske myndigheder har udstedt en arrestordre på Edward Snowden, tilbagekaldt hans pas og lagt diplomatisk pres på adskillige lande for at få den tidligere medarbejder ved de amerikanske efterretningstjenester National Security Agency (NSA) og CIA udleveret til retsforfølgelse.

»Jeg har besluttet at tilbyde humanitært ophold til den unge Snowden for at beskytte denne unge mand fra forfølgelse af verdens mest magtfulde imperium,« siger Nicolas Maduro ifølge Reuters i en TV-transmitteret tale.

Nicolas Maduro siger desuden, at de informationer, Edward Snowden har lækket om et amerikansk overvågningsprogram, har afsløret det amerikanske »imperiums forbryderiske metoder«:

»I oprørets ånd har han fortalt sandheden om den amerikanske overvågning af hele verden,« lyder det ifølge Reuters fra den venezuelanske præsident.

Udmeldingen kommer kort efter, at Nicaraguas præsident, Daniel Ortega, også meldte ud, at Nicaragua vil være villig til at give politisk asyl til den eftersøgte whistleblower, »hvis omstændighederne tillader det«.

Rusland har vist tegn på voksende utålmodighed over Edward Snowdens ophold i Moskva. og landets viceudenrigsminister sagde torsdag, at Edward Snowden ikke havde søgt asyl i Rusland og at han måtte finde et sted at tage hen.

Ingen af de øvrige lande, Edward Snowden har søgt asyl i, har tilkendegivet, at de vil tage imod USAs mest eftersøgte mand.

Senest oplyste et medlem af Altinget i Island, det islandske parlament, fredag, at den amerikanske whistleblower har ansøgt om islandsk statsborgerskab, men at parlamentet har afvist overhovedet at behandle forespørgslen.

Det franske udenrigsministerium meddelte torsdag, at Frankrig har valgt at give afslag på Snowdens asylansøgning. Det samme har Norge, Polen, Spanien, Østrig, Finland og flere andre lande.

Den udstrakte hånd fra Venezuelas præsident kommer ikke helt uventet. Nicolas Maduro sagde ved en tidligere lejlighed til nyhedsbureauet Reuters, at myndighederne i landet endnu ikke havde fået en asylansøgning fra Edward Snowden, men at han ikke var afvisende, hvis en sådan skulle komme.

»Han fortjener verdens beskyttelse. Han har ikke anmodet os om asyl endnu, når han gør, vil vi fremsætte vores svar,« sagde Nicolas Maduro.

Edward Snowden har blandt andet lækket oplysninger om massiv amerikansk overvågning af europæiske ambassader og EU-institutioner, hvilket har udviklet sig til en penibel diplomatisk affære for USA.

Dagens Gossip