Venezuela truer med at lukke for benzin i protestområde

Skrevet af admin

22/02/2014

Dagens topnyheder

Venezuelas venstreorienterede regering truer med at stoppe for brændstofforsyningerne til de områder af landet, som er ramt af voldelige demonstrationer.

Vrede oppositionstilhængere har i over to uger demonstreret mod præsident Nicolás Maduro, som står over for sin hidtil største udfordring, siden han sidste år overtog magten i den sydamerikanske nation efter Hugo Chávez.

- Vi vil være forpligtet til at suspendere levering af brændstof til områder under fascistisk belejring for at bevare sikkerheden for alle, advarer olieminister Rafael Ramirez på Twitter.

Ramirez, som også står i spidsen for statens olieselskab, siger dog ikke noget om, hvor og hvornår brændstof-hanerne kan risikere at blive lukket.

Mindst otte mennesker har mistet livet, 137 såret og over 100 anholdt, siden demonstrationerne brød ud i den vestlige delstat Táchira som reaktion på et voldtægtsforsøg og røveri af en universitetsstuderende.

Mange af de regeringsfjendtlige venezuelanere på gaden er netop studerende.

Demonstranterne er utilfredse med regeringen, der på trods af en af verdens største oliereserver ikke har styr på økonomien, den voksende kriminalitet og de dystre jobudsigter, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I januar blev den tidligere skønhedsdronning Monica Speer og hendes mand dræbt til chok for befolkningen. Antallet af drab i Venezuela er blandt verdens højeste i forhold til indbyggerantallet, og det skønnes, at 24.000 mennesker hvert år bliver slået ihjel.

De mest voldelige protester har fundet sted i Táchira, og Nicolás Maduro har tidligere truet med at suspendere forfatningsmæssige garantier til delstaten.

Den landsdækkende uro har også påvirket Venezuelas internationale relationer.

USA's præsident, Barack Obama, har opfordret Maduro til at tage befolkningens bekymringer alvorligt, men Venezuelas præsident har truet med at blokere for den amerikanske tv-station CNN, da den ifølge Maduro opildner til "borgerkrig".

Tre amerikanske diplomater er desuden blevet smidt ud af landet. Maduro har dog natten til lørdag foreslået en dialog med den amerikanske præsident.

Oppositionstilhængere planlægger store demonstrationer lørdag i hovedstaden Caracas. De kræver en afvæbning af civile grupper, der støtter regeringen, og som angiveligt har været involveret i voldelige overfald på demonstranter.

/ritzau/AFP