Venezuelas præsident udfordrer Obama: Lad os tale sammen

Venezuelas pressede præsident, Nicolás Maduro, åbner op for dialog med USA's præsident, Barack Obama, midt i urolighederne i det sydamerikanske land.

- Tag imod udfordringen, og vi vil begynde dialogen på et højtstående niveau og få sandheden på bordet, siger Maduro.

Den overraskende udmelding kommer næsten tre uger efter, at tusindvis af demonstranter begyndte at gå på gaden for at få Maduro fjernet fra magten.

Den socialistiske præsident har ellers beskyldt USA for at være i ledtog med demonstranterne og for at give økonomisk støtte til oppositionen.

Han har i denne uge smidt tre amerikanske diplomater ud af landet og truet med at lukke ned for den amerikansk tv-station CNN.

Maduro blev valgt som præsident sidste år, efter at den mangeårige leder Hugo Chávez døde af kræft. Forholdet mellem USA og Venezuela er blevet endnu værre under Maduro, som aldrig har talt direkte med den amerikanske præsident.

Det bliver heller ikke tilfældet nu. Han siger, at Venezuelas udenrigsminister skal tage sig af dialogen med Washington.

Venezuela har ikke haft en ambassadør i USA siden 2010, men nu åbner Maduro op for at genoprette diplomatiske bånd.

- Vi ønsker fred med USA, respekt og samarbejde, lyder det fra Maduro, som opfordrer Obama til også at udpege en forhandler til samtalerne.

- Vi elsker det amerikanske folk, vi beundrer deres kultur og deres musik, tilføjer Maduro.

USA har endnu ikke meldt ud, om de vil tage imod udfordringen. Udenrigsminister John Kerry kritiserer i stedet Venezuelas brug af magt mod demonstranterne.

- Jeg følger situationen i Venezuela med stigende bekymring, siger John Kerry.

- Det er ikke sådan, at demokratier opfører sig, tilføjer udenrigsministeren.

Demonstranterne planlægger nye protester lørdag. De er utilfredse med regeringen, der på trods af en af verdens største oliereserver ikke har styr på økonomien, den voksende kriminalitet og de dystre jobudsigter, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip