Venezuelas regering afviser omtælling

Politi brugte tåregas mod demonstranterne, der kastede med sten mod politiet i Caracas, efter oppositionsleder Henrique Capriles nægtede at anerkende den smalle sejr til Nicolas Maduro, og opfordrede til fredelige protester.

»Hvad der skete i går var bedrageri, en løgn. Oppositionen vandt, og de ved det,« siger Briand Alvar, der deltog i protesterne og kampene med politiet.

Capriles håber, at protesterne vil udstille Maduros svage mandat og styrke oppositionen i anklagerne om valgfusk.

Maduro opfordrede sine tilhængere til moddemonstrationer tirsdag. Hans indsættelse som præsident er planlagt til fredag.

Oppositionskilder siger til Reuters, at deres optælling viser, at Capriles vandt med mere end 300.000 stemmer. De hævder, at kende til omkring 3.200 tilfælde af uregelmæssigheder i forbindelse med stemmeafgivningen søndag.

Flere vælgere skal ifølge oppositionen have brugt falske identifikationspapirer for at kunne stemme mere end en gang og i andre tilfælde skal valgtilforordnede have truet vælgere til at stemme på Maduro.

Venezuelas valgkommission erklærede mandag Maduro som vinder af valget med 50,8 procent af stemmerne mod 49,0 procent til Capriles.

»Et flertal er et flertal. Demokratiet skal respekteres,« sagde Maduro, som var blevet håndplukket af Hugo Chavez til at efterfølge den karismatiske tidligere præsident, der døde i sidste måned.

Det Nationale Valgråd afviser kravet om omtælling fra Capriles og kritiserer oppositionslederen i skarpe vendinger for at optræde repekstløst og over for landets love og institutioner.

BNB/Reuters

Dagens Gossip