Venstre-bagland langer ud efter regeringen for asyltvang

En stor del af Venstres bagland er utilfreds med, at regeringen med sin nye asylpakke kan inddrage kommunale bygninger til eksempelvis at huse flygtninge.

Det viser en Berlingske-rundspørge, som 168 af Venstres borgmestre eller kommunalbestyrelsesmedlemmer har svaret på op til partiets landsmøde i weekenden.

105 ud af de 168 respondenter mener, at regeringen med sine tiltag griber ind i det kommunale selvstyre.

Samtidig mener 123 ud af de 168, at regeringen bør indhente kommunalbestyrelsernes accept, inden lokale ejendomme inddrages.

- Hvis en kommune ejer en ejendom, har man som regel nogle planer med den, men her kan man bare sige haps overnight, og det er grundlæggende forkert, synes jeg. Det er der ikke meget liberal politik over. Det er politik, der snarere hører til langt til venstre for socialdemokratiet, siger borgmester Erik Nørreby (V) fra Fanø Kommune til Berlingske.

Han påpeger, at hvis det havde været over for en almindelig ejendomsejer, ville det have været et brud på grundloven.

Regeringen har for nylig opjusteret forventningerne til antallet af asylansøgere, der ventes at komme til Danmark i 2016.

Opjusteringen er sket med skelen til Sverige, hvor man er ved at løbe tør for indkvarteringsmuligheder.

Svenske myndigheder har allerede taget den første teltlejr i brug, ligesom en række kommunale ejendomme er blevet inddraget til indkvartering.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) giver de kritiske røster i baglandet ret.

- Det er – fuldstændig som det bliver sagt – et indgreb i det kommunale selvstyre. Det skal ses i lyset af den virkelighed, vi kan komme i, hvor vi ikke længere kan håndtere situationen. Jeg håber, vi aldrig når dertil, siger hun til Berlingske.

Venstre holder i weekenden landsmøde i Herning Kongrescenter.

/ritzau/

Dagens Gossip