Venstre: Det offentlige kan blive meget mere effektivt

I 2012 sendte stat og kommuner kun hver fjerde opgave - for i alt 385 milliarder kroner - i udbud. Det var ydelser lige fra vedligeholdelse af veje og rengøring til pasning af børn og ældre. Men det offentlige kan "køre meget længere på literen."

Sådan lyder det fra Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, efter at Produktivitetskommissionen mandag kom med en rapport om samarbejdet mellem det offentlige og private.

- Det offentlige kan køre længere på literen, hvis den er forberedt til det. Det skal vi sørge for sker, siger Kristian Jensen.

Der er ifølge rapporten opgaver for 290 milliarder kroner, som ikke udbydes. Venstre indførte et fradrag for privat sundhedsforsikring, så flere før kom på private klinikker eller blev behandlet i udlandet, og kommunerne har mange forslag, mener Kristian Jensen.

- Holbæk Kommune har udliciteret hele plejehjemsområdet. I Greve er der private plejehjem, som opløser opgaven. Det væsentlige for mig er, at de mest effektive leverer. Jeg er ikke så optaget af, om det er offentligt eller privat, siger Kristian Jensen.

- Det interesserer mig, at danskerne får den bedst mulige service til den lavest mulige pris. Derfor skal vi udbyde langt flere opgaver, som kommissionen siger. Vi vil i flere tilfælde opleve, at private vil komme med nytænkning eller en lavere pris.

- Der er et potentiale at hente ved at effektivisere den offentlige sektor markant, siger Kristian Jensen, gruppeformand for Venstre.

/ritzau/

Dagens Gossip