Venstre er klar til at ændre udlændingeregler

Det skal være muligt for forskere at bo i Danmark og arbejde i Sverige.

Sådan lyder det fra Venstre, som nu åbner for at ændre udlændingereglerne i forbindelse med, at Danmark investerer 1,4 milliarder kroner i et stort projekt, der skal lokke tusindvis af forskere fra hele verden til Øresundsregionen.

De danske penge bliver postet i neutronstråleanlægget European Spallation Source (ESS), som bliver verdens største mikroskop, i Lund i Sverige.

Men forskere uden for EU kan på grund af danske udlændingeregler slet ikke slå sig ned i Danmark, fordi arbejdspladsen ligger 50 minutter væk i Lund og dermed i et andet land, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge forskningsordfører Esben Lunde Larsen (V) er Venstre klar til at se på problemet:

- Hvis udlændingeloven står i vejen for, at man som forsker kan bo i Danmark og arbejde i Lund, så ønsker Venstre at finde en løsning.

- Vi har en interesse i, at de klogeste hoveder i hele verden kan komme til Danmark. Det er den videnressource, vi skal leve af i fremtiden, siger Esben Lunde Larsen til Ritzau.

Han vil ikke lægge sig fast på, hvordan reglerne skal ændres - det udspil må komme fra regeringen, mener Venstre.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har på sin side placeret ansvaret, for at problemet er opstået, hos det store oppositionsparti:

- Reglerne er, som de er, fordi diskussionen var en helt anden i 00'erne med grænsebomme og hvad ved jeg. Derfor håber jeg, at Venstre og De Konservative vil melde ud, at de er med regeringen i den her sag, siger Morten Østergaard.

Men den kritik afviser Esben Lunde Larsen:

- Det er noget sludder, og det ved Morten Østergaard godt. Verden udvikler sig hele tiden, og da man laver ESS i Sverige, er vi fuldt beviste om, at det kan give nogle udfordringer i forhold til lovgivningen. Det er vi klar til at se på, siger Esben Lunde Larsen.

Han mener, at Morten Østergaard nu må fremlægge et forslag til, hvordan reglerne kan ændres.

/ritzau/

Dagens Gossip