Venstre: Flygtningelandsbyer er vores egen idé

Skrevet af admin

20/01/2016

Dagens topnyheder

Venstre-regeringen lader sig ikke ryste af, at et flertal bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative tvinger den til at fremlægge et konkret beslutningsgrundlag for etableringen af statslige flygtningelandsbyer.

Det skal ske inden 1. marts, og det er helt fint, siger Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiske ordfører.

- Regeringen foreslog sådan set det her i forbindelse med de udlændingeforhandlinger, vi havde i december.

- Derfor virker det besynderligt, at Dan Jørgensen (Socialdemokraternes integrationsordfører, red.) skal slå sig selv så meget på brystet, når han kommer rendende med det her. Han var modstander af det i december, siger Ellemann-Jensen til Ritzau.

Han henviser til forhandlingerne om en samlet asylpakke, som ikke kunne landes tilbage i december. Her kunne Venstre, Socialdemokraterne og DF ikke enes om netop flygtningelandsbyer.

Den udlægning kan Dan Jørgensen ikke genkende.

- Indtil tirsdag eftermiddag ville regeringen ikke lave et beslutningsgrundlag i forhold til at oprette flygtningelandsbyer. Det vil de nu, og det er vi glade for. Det er ren nonsens, at Venstre selv har foreslået dette.

- Hvorfor har regeringen så ikke bare selv gjort det? Den er nu blevet tvunget til det, siger Dan Jørgensen til Ritzau.

Der er fordele og ulemper ved flygtningelandsbyer, lyder det fra Ellemann-Jensen.

- Vi har ikke et ideologisk forhold til flygtningelandsbyer. Vi kan se fordele og ulemper. Derfor synes vi, at det er en god idé at få det her beslutningsgrundlag, så vi kan mene noget mere kvalificeret om det end nu.

- Det vil vise sig, om der kan være nogle økonomiske fordele, om det kan hjælpe kommunerne med de udfordringer, de står med.

- På den anden side hører vi også fra kommunerne, at dette ikke er den optimale løsning i forhold til integrationsmulighederne, siger Ellemann-Jensen.

Han er heller ikke rystet over, at netop DF og Socialdemokraterne - Folketingets to største partier - arbejder sammen om emnet.

- Jeg føler ikke, vi bliver voldsomt presset af det her. Jeg ser det, som om de to partier nu er enige med os i, at dette er en god idé at undersøge.

- De to partier har fundet et fælles navn for to meget forskellige ting, men det kan være, vi bliver klogere på det, siger Ellemann-Jensen.

Mens DF vil have flygtninge til at blive i landsbyerne, taler Socialdemokraterne om åbne landsbyer, hvor flygtningene skal være en del af det øvrige samfund.

/ritzau/