Venstre: God mulighed for kontanthjælpsaftale

Lavere ydelser til unge og flere krav om at bestille noget er blandt hovedpunkterne i regeringens udspil til en kontanthjælpsreform, som blev fremlagt mandag.

Reformen vil i løbet af de kommende år skaffe omkring en milliard kroner til statskassen, som så skal bruges på uddannelse og på at hjælpe de kontanthjælpsmodtagere, der er længst fra at kunne klare et arbejde.

Og det er ikke noget, der skræmmer det store oppositionsparti Venstre væk fra forhandlingsbordet, fastslår partiets finansordfører, Peter Christensen.

- Overordnet set er der gode takter i, at regeringen er parat til at spare penge på kontanthjælpen, så vi ser gode muligheder for en aftale, siger Peter Christensen.

- Der er mange af de konkrete forslag, som vi selv har spillet ud med i efteråret, siger finansordføreren, der dog stadig har udeståender med regeringens forhandlere.

- Vi skal selvfølgelig have boret ud, hvad det reelt betyder, at man vil afskaffe matchgruppesystemet, siger han.

Det sker med henvisning til regeringens plan om at droppe inddelingerne af arbejdsløse i de såkaldte matchgrupper 1, 2 og 3 og erstatte det med et system, hvor folk enten erklæres job- eller aktivitetsparate.

Ifølge Peter Christensen er regeringen på "en zig-zag-kurs", hvor den det ene øjeblik lemper vilkårene for kontanthjælpsmodtagerne for at stramme grebet det næste.

- Først afskaffede regeringen loftet over kontanthjælpen og gav folk mere ferie. Nu går man så i den anden retning, og vi glæder os da over, at regeringen har besindet sig og lader pendulet svinge den anden vej, lyder det fra Peter Christensen.

Mens Venstre er godt tilfreds, forholder det sig straks anderledes for Liberal Alliance, der mener, at regeringen mangler mod.

- Regeringen anerkender, at økonomiske incitamenter spiller en rolle. Men regeringen har tydeligvis ikke modet til at gøre det, der virker, nemlig at sænke ydelserne, så det bliver mindre attraktivt at være på kontanthjælp.

- Udspillet er vagt. Der kommer blot mere af det samme - en række små initiativer, der flytter et minimalt antal kontanthjælpsmodtagere ud på arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesordfører Joachim B Olsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip