Venstre: Hjemmehjælp er kommunernes egen afgørelse

Folketinget skal ikke blande sig i, om kommunerne afskaffer eller bevarer gratis rengøring hos ældre. Med kommunalt selvstyre afgør de 98 kommuner suverænt, hvor tit ældre skal have gjort rent.

Det siger Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, til, at kommunerne siden 2008 har fjernet hver tredje time til praktisk hjemmehjælp ifølge Hjemmehjælpskommissionen.

- Det er en kommunal opgave. Kommunerne skal prioritere de forskellige sektorer: Ældre, skoler osv. Så jeg må helt overlade vurderingen til den enkelte kommunalbestyrelse. Der er kommunalvalg nu, så man kan drøfte det med kommunalpolitikerne, siger Eyvind Vesselbo.

Kommunerne vil droppe rengøringen helt om få år, vurderer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Praktisk hjælp til ældre er på vej ind i en dødsspiral, siger chefkonsulent Olav Felbo fra Ældresagen til Politiken.

Rebilds borgmester, Anny Winther (V), som er formand for socialudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), afviser, at praktisk hjemmehjælp er på vej ud. Kommunerne bruger årligt to milliarder kroner på området, påpeger hun.

Eyvind Vesselbo er "ganske tryg" ved, at hver kommunalbestyrelse afgør, hvor meget den bruger på rengøring til ældre.

- Kommunerne skal visitere (anvise hjælp), og visiteringer til praktisk hjælp som rengøring går gennem den kommunale forvaltning. Så de, som har behov for det, får hjælp, mener Eyvind Vesselbo.

Spørgsmål: - Ser du gerne rengøring udliciteret til private?

- Man kan sagtens lave udbud på området, så der er frit valg mellem en kommunal og privat aktør. Det ville være en helt fin ordning, men det er helt klart, at den enkelte kommune må prioritere disse ting. Det skal Folketinget ikke blande sig i, understreger Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo.

/ritzau/

Dagens Gossip