Venstre i opgør med egen miljøpolitik

Det var ude af trit med baglandet, og det skabte ifølge Venstre for mange restriktioner for landbruget, da partiet gennemførte planen Grøn Vækst i 2009. Derfor tager to ministre nu et opgør med partiets egen politik, skriver Politiken.

Under tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen forhandlede nuværende erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen selv Grøn Vækst igennem.

Grøn Vækst var et prestigeprojekt for Venstre, der skulle gøre Danmark til en "grøn vindernation med titusinder af nye job i fremtidens grønne industrier".

Som en del af planen blev der afsat et milliardbeløb til oprettelse af vådområder, og der blev lavet nye restriktioner for, hvor meget kvælstof der måtte blive udledt.

- Det er den største satsning på naturen, siden Miljøministeriet blev oprettet. Vi kan sige til de kommende generationer, at vi her grundlagde en helt ny naturpolitik, og det gør mig meget stolt, sagde Troels Lund Poulsen i 2009 til Jyllands-Posten.

Troels Lund Poulsen har dog nu et andet forhold til planen "Grøn Vækst".

- Når jeg ser tilbage på, hvad vi fik ud af Grøn Vækst, står det tilbage som en af de allerstørste udfordringer for Venstre i forhold til vores bagland.

- I bund og grund kom det til at handle om, hvilke restriktioner der skulle vælte ned over landbruget, siger Troels Lund Poulsen til Politiken.

Det er nuværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen enig i:

- Grøn Vækst fremmede ikke den dagsorden, vi reelt gerne ville fremme, nemlig at skabe vækst og udvikling i dansk landbrug, siger han til Politiken.

Troels Lund Poulsen fortæller, at man derfor nu er gået væk fra dagsordenen, hvor fokus var på miljøet.

- Der var en periode op gennem 00’erne, hvor det bagland, vi havde, følte, at der nærmest ingen lydhørhed var over for de politiske forslag og udfordringer, de kæmpede med.

- Der var nogle helt andre dagsordener, og man kan sige, at vi er vendt tilbage til en helt anden dagsorden, siger erhvervs- og vækstministeren.

Det ændrede fokus stiller Ida Auken fra Radikale Venstre sig uforstående over for.

- Tænk, at man kan have så lidt fornemmelse for, hvad der sker i verden. COP21 satte en ny dagsorden. Alle enedes om, at fremtidens vindere er de virksomheder, der kan fange det.

- Venstre sætter endnu en gang Danmark tilbage i konkurrencen om de nye arbejdspladser og den nye grønne vækst, siger Ida Auken til Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip