Venstre imødekommer konservativt krav om reformer fra dag ét

»Vi reformerede fra dag ét i 2001, da vi kom til regeringsmagten med Anders Fogh Rasmussen som statsminister, og vi vil selvfølgelig også tage fat på reformer, hvis vi får lov at vinde igen med Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister,« siger partiets gruppeformand, Kristian Jensen (V).

I Berlingske lægger partiformand Lars Løkke Rasmussen op til en reformering af skatten, beskæftigelsesindsatsen, udviklingsbistanden og hele den offentlige sektor, men kommer ikke med konkrete planer for, hvordan det skal ske.

Tankevækkende ukonkret, lyder det fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S).

»Det ville være godt, hvis han kom med nogle konkrete ting. Hvad er det, han vil? Er det nedskæringer og nulvækst? Eller er det, som vi også vil, reformer, der skal sikre velfærd og ny vækst i Danmark?« Spørger han.

Kristian Jensen besvarer en del af spørgsmålet:

»Vi skal have sænket skatter og afgifter, fordi det kan skabe de arbejdspladser, som alt for mange danskere mangler i øjeblikket,« siger gruppeformanden.

De Konservative tager godt imod Venstres reformiver.

»Vi har jo siddet ti år i regering med Venstre, hvor vi måtte slæbe dem til truget med dagpenge, efterløn og skattereform, så derfor vil vi fra første dag holde Venstre fast i, at der er brug for reformer for at være et velfærdssamfund også i fremtiden,« siger erhvervs- og skatteordfører Brian Mikkelsen (K) og understreger, at det er »en klar betingelse« fra de Konservative - hvis partiet skal samarbejde med Venstre i en regering - at man tager fat på reformerne »med det samme«.

Venstres gruppeformand vil ikke spekulere i regeringskonstruktioner midt i en valgperiode, men siger:

»Vi havde et godt VK-samarbejde i ti år, og det samarbejde vil jeg gerne fortsætte, uanset om det er nu i opposition eller efter et valg.«

Hos Liberal Alliance er det »sød musik« i partileder Anders Samuelsens (LA) ører, når Lars Løkke og Kristian Jensen taler om flere store reformer.

»Jeg hører det sådan, at Løkke nu er med på for eksempel at fjerne topskatten, halvere selskabsskatten, mindske den offentlige sektor med mindst 40.000 og skære yderligere i kontanthjælpen, så det kan betale sig at arbejde. Det er måden at få gang i væksten i Danmark igen. Der er grund til at glæde sig,« siger Anders Samuelsen.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) erklærer sig »fuldstændig enig« med Lars Løkke i, at der fortsat skal reformeres, mens SF opfordrer til at slå koldt vandt i blodet.

Enhedslisten giver ikke meget for Venstres udmelding.

»I Venstre plejer reformer at betyde, at man forringer velfærden. Derfor synes jeg, at Vestager skal fortælle danskerne præcist, hvilke af Lars Løkkes ideer hun har lyst til at gennemføre,« siger Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) til Berlingske.

Dagens Gossip