Venstre: Indfør sanktioner mod Ukraines toppolitikere

De seneste uger har tydeligt vist, at en skærpet retorik ikke har påvirket Ukraines magthavere. Nu er det tid til, at EU indfører sanktioner mod magthaverne.

Sådan siger Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

- Man har forsøgt at lægge et verbalt pres på magthaverne, og det er ganske åbenlyst ikke lykkedes. Sanktionerne skal få styret i tale og forhåbentlig få det til at genoverveje nogle af de tiltag, det har indført, siger han.

Uroen brød for alvor ud i Kijev, da regeringen forleden vedtog en ny lov, der gør det nærmest umuligt at afvikle demonstrationer.

Der har været voldsomme kampe mellem politiet og demonstranter, og den centrale del af Kijev ligner en krigszone.

Oppositionen har meddelt, at fem aktivister er blevet dræbt, men ifølge de ukrainske myndigheder er der tale om to døde. Flere end 300 skulle være såret.

Onsdag advarede EU's kommissionsformand, José Manuel Barroso, om, at optrapning af vold mod fredelige demonstranter kan få EU til at indføre sanktioner mod Ukraine.

Danmark skal nu gå forrest og kræve, at EU sætter handling bag ordene, mener Jakob Ellemann-Jensen. Han foreslår indrejseforbud for magthaverne og fastfrysning af konti.

- Man skal ramme toppolitikerne på pengepungen. Samtidig er det meget vigtigt, at vi sender et klart budskab til civilsamfundet om, at vi gerne vil Ukraine, siger han.

Derfor foreslår han at indføre stipendier til ukrainske studerende.

- Vi må ikke skubbe dem væk. Vi skal signalere, at døren absolut står åben, siger han.

Oppositionen i Ukraine har holdt store demonstrationer, efter at regeringen sidste år afviste at underskrive en associerings- og handelsaftale med EU, hvorefter Ukraine indgik omfattende aftaler med Rusland.

/ritzau/

Dagens Gossip