Venstre klar med håndsrækning til kongelige kroer

Det er absurd, at kongeligt privilegerede kroer ikke må skilte med den lukkede kongekrone.

Sådan lyder det fra Venstres folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V).

En kroejer ved Viborg blev i begyndelsen af december dømt til at fjerne kongekronen fra kroens hjemmeside og fra en sten i kroens have.

Rigsarkivet, der havde anlagt sagen, fandt, at brugen var retsstridig og forbeholdt statslige myndigheder.

Men det er helt hen i vejret, lyder det fra Venstres medlem af Folketingets Kulturudvalg.

- Gamle, hæderkronede kroer som for eksempel Hvidsten Kro (ved Randers, red.), der i flere hundrede år har skiltet med kronen, skal også kunne gøre det fremover. For dem er det en kulturarv, de har som gammel kro, siger Michael Aastrup Jensen.

Rigsarkivet har peget på, at kroerne frit kan benytte den åbne kongekrone, men det er ikke godt nok, lyder det fra Michael Aastrup Jensen.

Han er på vej med et lovforslag, der til gøre det muligt for de 113 kongeligt privilegerede kroer fortsat at kunne bruge den lukkede kongekrone.

Det er en lov fra 1912, der er skyld i, at kroerne ikke må skilte med den lukkede kongekrone. Men loven er ikke hidtil blevet håndhævet.

Først da kroen ved Viborg blev politianmeldt, anlagde Rigsarkivet sag mod kroen, og her endte kroen som nævnt med at tabe sagen.

- Vi havde jo håbet på, at kroen vandt sagen, for så ville det slet ikke have været nødvendigt med en lovændring. Men nu gik det, som det gik, og så må vi have loven lavet om, siger Michael Aastrup Jensen.

Lovændringen støttes af et bredt flertal i Folketinget bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Michael Aastrup Jensen håber, at et lovforslag kan være klart i løbet af foråret.

/ritzau/

Dagens Gossip