Venstre kritiseres for nye pengeklubber

Den Liberale Erhvervsklub har de seneste 14 år genereret et ukendt millionbeløb til Venstres partikasse, idet erhvervsledere har betalt et kontant beløb til partiet for på jævnlig basis at mødes til lukkede morgenmadsarrangementer med Lars Løkke Rasmussen (V) og andre Venstre-ledere. Det koncept skal udvides til alle landets regioner, og om to uger mødes den første regionale klub i Nordjylland.

»Det drejer sig om at have en tæt kontakt til erhvervslivet. Lars (Løkke Rasmussen, red.) og jeg har brugt det seneste år på at rejse rundt og besøge et hav af danske virksomheder inden for landbrug, fødevarer, industri og servicevirksomheder. Nu laver vi den her struktur, så vi får nogle direkte forbindelseslinjer og kan vende de ting, som vi går og arbejder med,« siger Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter.

De lokale V-klubber er ligesom moderklubben, som i årevis har været ledet af erhvervsmanden Fritz Schur, omgærdet af lukkethed, da medlemslisten er hemmelig. Venstres ledelse ønsker heller ikke at fortælle, hvor meget virksomhedslederne betaler­ for at være medlemmer.

»Det kan jeg ikke oplyse,« siger Claus Søgaard-Richter.

Hvorfor egentlig ikke?

»Fordi jeg siger det.«

Der er ellers en del debat om åbenhed omkring økonomisk støtte til partierne….

»Reglerne er fuldstændig klare. Hvis der er nogen, der betaler over 20.000 kroner, så skal de registreres og offentliggøres i vores partiregnskab. Det vil vi selvfølgelig gøre.«

Så det koster ikke over 20.000 kroner at være med?

»Det er ikke sådan, at der bare bliver rullet et ensartet koncept ud i hele landet. Det bliver forskelligt. Nogle regioner vil have et højere ambitionsniveau end andre, så jeg kan ikke sige, at det lige præcis er dét beløb, man betaler,« siger han og tilføjer:

»Venstre fik 14 millioner kroner i 2011, Konservative fik 22 millioner og Liberal Alliance fik 17 eller 18 millioner, så det er ikke os, der skovler ind fra erhvervslivet,« siger Claus Søgaard-Richter.

Men ifølge forskningschef på Danmarks Medie-og Journalisthøjskole, Roger Buch, er konstruktionen en systematisk måde at undergrave den åbenhed, som loven om parti­støtte skal sikre.

»Ved systematisk at arbejde med konstruktioner som Den Liberale Erhvervsklub, så arbejder man også systematisk på at modvirke det, der er formålet med lovgivningen,« siger Roger Buch.

Sådan som reglerne er skruet sammen i dag behøver Venstre kun at skrive for eksempel »Den Liberale Erhvervsklub Nordjylland« i sit partiregnskab under bidragydere over 20.000 kroner. Ikke hvilket beløb klubben betaler, eller hvilke virksomheder og virksomhedsledere, der betaler for adgangen til klubben.

Roger Buch mener, at konstruktionen for længst var blevet forbudt, hvis den gavnede andre end politikerne selv – for eksempel skatteadvokater, der forsøger at omgå lovens hensigt.

»Hvis borgerne for eksempel finder et hul i skattelovgivningen, så plejer danske politikere straks at få lukket hullerne. Men her sker der faktisk det modsatte. I stedet arbejder man systematisk på at udnytte hullet,« siger Roger Buch.

Flere partier i Folketinget er stærkt kritiske over for modellen og ønsker mere fintmaskede regler for partistøtten.

»De her klubber er noget man kender i stor stil fra USA og England. Det er en skjult form for partistøtte, og det skal der selvfølgelig være fuld klarhed over,« siger Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen.

Dagens Gossip