Venstre: Manglende penge til psykiatri er et løftebrud

»Det er et eklatant løftebrud. Før valget lovede regeringen, at psykiatrien ville blive opprioriteret med to milliarder kroner, og at psykiatrien ville komme på finansloven. Med det udspil, vi har set tirsdag, er regeringen løbet fra begge løfter,« siger psykiatriordfører Jane Heitmann (V).

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), forklarer, at regeringen afventer resultatet af en handlingsplan fra sit psykiatriudvalg. Et resultat, der ventes i løbet af få måneder.

»Når vi har det, sætter vi os ned og arbejder meget ihærdigt på at få lavet en langsigtet plan. Og så skal der selvfølgelig nogle midler til. Dem forhandler vi om, når vi har behov for dem. Det har vi ikke lige nu, da vi ikke ved, hvilke trædesten der skal lægges ud i psykiatrien,« siger Flemming Møller Mortensen og tilføjer:

»Jeg kan ikke sige, hvor mange midler, det bliver, for jeg har simpelthen ikke noget billede på, hvilke anbefalinger der kommer, og hvor ressourcekrævende de er.«

Men den forklaring giver Jane Heitmann ikke meget for.

»Regeringen har intet foretaget sig på psykiatriområdet, siden den blev dannet i 2011. Regeringen har gang på gang henvist til et igangværende arbejde i et nedsat psykiatriudvalg. Regeringen havde bebudet, at udvalget skulle komme med sit udspil i maj, og til dato må vi konstatere, at vi ingenting har set. Og hvis man kigger på finansloven, lægger regeringen op til, at psykiatrien skal forhandles via satspuljen, hvilket er dybt skuffende,« siger hun.

Regeringen møder også kritik fra Lægeforeningen, der peger på, at der lige nu mangler 1.200 fuldtidsstillinger i psykiatrien alene til behandling af voksne med skizofreni.

Det er en voldsom problemstilling, erkender Flemming Møller Mortensen.

»Det må vi prøve at få lavet en langsigtet plan for, men det personale kan ikke skaffes med et fingerknips. Derfor er der et godt tempo og en god linje i forhold til, at de penge, der skal bruges til de nye tiltag, de skal først forhandles enten i regionsaftalen eller i finanslovaftalen for 2015,« siger han og henviser til, at regeringen har afsat 300 millioner kroner i regionsaftalen for 2013, og at den inden sommeren 2014 skal lave en ny aftale med regionerne, hvor der kan sættes nye penge af.

»På det tidspunkt vil vi være klogere på, hvad der bliver anbefalet,« siger han og understreger:

»Vi har et meget stort efterslæb, og vi bliver nødt til at løfte psykiatrien op, sådan at den ligger på niveau med de fysiske sygdomme«.

Lægeforeningen mener, at regeringen forspilder en gylden mulighed for at skabe forbedringer.

»Regeringen har en historisk chance for at finde løsninger på psykiatriens store problemer. Skåltalerne om, hvor vigtigt det er at styrke psykiatrien, skal afløses af konkret handling. Derfor opfordrer vi hele Folketinget til at prioritere en meget sårbar gruppe nu,« siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen.

Dagens Gossip